Женският национален отбор на България по волейбол загуби от Франция с 1:3 в първата контрола между двата тима в Мец. Проверката е част от подготовката на националките за предстоящото участие в турнира Лигата на нациите, където ще стартират срещу Хърватия на 31 май в японския град Нагоя.
 
Старши треньорът Лоренцо Мичели заведе на френска земя 14 състезателки и даде шанс на всички да играят в контролата, като изпробва различни варианти в състава.
 
В началото французойките бяха по-добрият тим на терена. Те успяха да поведат убедително и да спечелят гейма с 25:18. Подмладеният български отбор отвърна на удара във втората част. Още от началото националките демонстрираха самочувствие и класа, като не оставиха никакъв шанс на Франция и след 25:18 изравниха за 1:1.
 
Най-слабото лице на България се видя в третия гейм, когато отборът не успя да запише двуцифрен точков актив – 8:25, а най-равностоен бе четвъртият гейм, в който България поведе с 9:6, Франция изравни и не изпусна мача за крайното 25:22.
 
Селекционерът Лоренцо Мичели изрази задоволство от играта с изключение на третия гейм.
 
 "Част от приятелски двубой беше добър. Разбира се, няма как да съм доволен от третия гейм, в който ние не успяхме да се борим. Това е негативната част. Останалото обаче ми хареса. Видях интересни неща, всички са нови. Резултатът в контрола не е най-важното нещо. Аз се концентрирам върху основата, от която ще започнем работа.
 
Някои от момичетата за първи път играха с националната фланелка. При тях имаше много емоция. Доволен съм от атмосферата и начина, по който играха през по-голямата част от двубоя. Естествено, имаме нужда от време, за да се подобрим. Всеки трябва да разбере системата, която налагам. За мен контролата е позитивна. Очаквам да се представим по-силно в следващия мач", заяви Мичели пред официалния сайт на БФВолейбол.
 
В петък отново от 20 часа е следващата проверка на българките пак срещу французойките. След това предстоят три контроли срещу Белгия.