Мъжкият национален отбор на България със сигурност ще играе европейски квалификации през настоящата 2020 година. След незадоволителното 11-о място на Евроволей 2019, по този начин „лъвовете“ не успяха да се класират директно за следващия континентален шампионат през 2021 година и ще трябва да преминат квалификации.

Регламентът на първенството предвижда за него да се класират първите 12 тима от подреждането на изминалия шампионат, като в общата бройка обаче влизат и четирите страни-домакини - Полша, Чехия, Финландия и Естония. Така, въпреки 11-ото място, "трикольорите" не успяха да се класират директно.

Според регламента на Европейската волейболна конфедерация (CEV) участниците в квалификациите ще бъдат разделени в групи, като общият брой на групите и участващите състави ще стане ясен след 31 януари, до когато се подават заявки за участие. Квалификационните мачове ще се проведат в групи по четири отбора при разменено гостуване в периода от 15 август до 6 септември 2020 година.

Шампионатът на Стария континент през 2021-а пък ще се проведе в периода от 15 август до 30 септември, като точните дати също ще бъде оповестени на по-късен етап. До сега право на участие, освен домакините са добили следните отбори: Сърбия, Словения, Франция, Русия, Италия, Украйна, Германия и Белгия.