България не успя да вземе нещо от дуела срещу олимпийския шампион САЩ в Лигата на нациите. На корейска земя нашите загубиха с 0:3 (15:25, 17:25, 17:25). Класата на втория в световната ранглиста видимо беше по-голяма. Но най-добрите новини дойдоха от Тайланд. Там прекият ни конкурент за оставане в лигата Хърватия загуби също с 0:3 от Нидерландия. Така два двубоя преди края продължаваме да сме пред хърватките, които победихме с 3:0 още на старта на турнира.

Първият гейм стартира кошмарно за нашите. Американките безгрижно направиха 5:0 и първата ни точка дойде заради сгрешен начален удар. България игра с твърде голям респект срещу олимпийските шампионки. При едно от прекъсванията треньорът Лоренцо Мичели призова момичетата да покажат повече смелост. Разликата обаче продължи да расте и започна да се движи около 10 точки. Рано стана ясно, че първият гейм ще бъде в полза на САЩ. Авансът на съперника скочи до 13 точки при 21:8. В тези моменти демонстрирахме смелост. Направихме две поредни блокади и показахме, че дори срещу най-силните нещата могат да се получават. Точно тази увереност трябва на тима ни. Все пак САЩ спечелиха частта с 25:15.

Започна вторият гейм, а в него волейболният свят видя, че младият ни отбор има потенциал. За първи път поведохме срещу американките. И не само! Нашите стигнаха до 7:3. В този момент играта на България вървеше, а именитият съперник изглеждаше смутен. Разликата в класите обаче е факт и американките направиха шест поредни точки, с които обърнаха резултата до 11:8 в своя полза. От такъв мач най-важното беше опит за младите ни състезателки. При17:12 дойде най-важната за деня новина - Нидерландия спечели последната си точка срещу Хърватия. И така беше ясно, че оставаме извън зоната на изпадащите от Лигата на нациите. Този факт даде нов импулс на нашите. България успя да намали пасива си до 15:18. За съжаление това само ядоса американките, които направиха пет поредни точки. Накрая частта завърши 25:17.

Третият гейм отново показа, че смелостта и куражът са едни от най-силните оръжия в спорта. Американките поведоха с 3:0, но нашите не се уплашиха. Напротив - обърнаха резултата при 6:5. А взеха три точки аванс при 10:7 и 12:9. Естествено, по-голямата гласа е в състава на съперника. Щатите направиха седем поредни точки и обърнаха. Най-важното в този момент бе нашите да се докоснат до най-добрите и да им покажат, че могат да са равностойни дори и на моменти. В крайна сметка американките затвориха мача с 25:17.

Утре България се изправя срещу Полша, а Хърватия почива. Ролите се разменят в събота, когато ние нямаме мач, а съперникът ни ще срещне Италия. В неделя България влиза в дуел срещу Сърбия, а Хърватия - срещу Турция.