В Дупница ще бъде щабквартирата на младежкия национален отбор по волейбол. От 12 март играчите се събират на лагер и ще тренират в залата на Марек Юнион Ивкони. Това ще бъде началото и на подготовката им за квалификацията за Европейско първенство от 25 до 30 март в Австрия. Вече са договорени и проверки в Дупница между националните отбори на България и Израел от 16 до 19 март.

Новият селекционер на младежите Христо Райчев, който е пом.треньор на Марек Юнион Ивкони и треньор в детско-юношеската школа на клуба, е повикал 18 момчета на първи лагер, а за Виена ще заминат 12. Четирима от повиканите са от Марек Юнион Ивкони, като единственото познато и наложено име е на Цветан Соколов. Останалите момчета не играят в елитното първенство НВЛ.

Европейските квалификации ще бъдат в австрийския град Стейнбрун, на 40 км от Виена, където България ще мери сили с Холандия, Швейцария, Финландия, Черна гора и домакините за първото място, което дава право на директно класиране за шампионата на Стария континент в Чехия. Класиралите се на второ и трето място в групата тимове ще играят още един квалификационен кръг, за да се преборят за място сред 8-те най-силни в Европа.

„Ще се опитаме да се подготвим добре, за да бъдем силни противници. Момчетата трябва да се сработят, защото нямат опит в подобни надпревари. Повечето от тях не играят в Лигата, но таланти има. Тази възрастова група нямаше участия в чужбина последна година и половина. Средната възраст е 17-19 години, сега младежите да юноши набор 1989- 1990. Помощник ще ми бъде Стойко Томов, статистик - Христо Апостолов, Димитър Желязков – лекар и масажистът на Марек. Уреждаме контроли в Дупница с Израел. Моята цел и да бъда по-дълго време с момчетата и да се сработим. Доста работа за синхрон в различните елементи ни чака. Нямам много информация са съперниците ни в Стейнбрун. Не ги познавам добре. Преди няколко години тимът ни е играл с най-сериозния противник – Холандия. Финландия е в прогрес”, сподели пред Гонг наставникът Христо Райчев.