Българският национален отбор по волейбол за младежи старша възраст приключи участието си на Европейското първенство след като допусна поражение от силния тим на Русия с 0-3 гейма (14-25; 19-25; 17-25). Младежите записаха само една победа от петте си мача в словашкия град Нитра, като се наложиха с 3-0 над домакините от Словакия. След това възпитаниците на ст.треньора Николай Желязков загубиха от Франция (0-3), Италия (2-3) и Сърбия (1-3).

Ето какво заяви и ст.треньорът на България Николай Желязков след края на срещата:

„ Русия показа, че е с една класа над всички останали отбори. Единствено те самите могат да загубят това първенство, т.е. сами да се бият. Иначе никой друг отбор, според мен, не може да спечели шампионата. Отборът на Русия игра много силно. Ние опитахме всичко, но не се получи. Генерално мога да кажа, че след един такъв тежък двубой срещу Сърбия от вчера, който психологически действа много демотивиращо от самата загуба."

"Мисля, че опитахме да играем волейбол на добро ниво и да се опитаме максимално да се доближим в резултата до отбора на Русия, така че евентуално да имаме някакви шансове до края на гейма. Мисля, че показаното тук е реално отражение на практика на това, което показваме на тренировки, но вярвам, че този отбор има по-голям потенциал. Развиването на този потенциал става с повече подготовка. Момчетата не трябва да бъдат пускани в дълги ваканции, а също така трябва да им се дават шансове и в клубните отбори. Липсата на мачове си оказва влиянието на такива турнири. Отборът на Европейското, в тези мачове, се постара да даде най-доброто от себе си. Мисля, че има израстване, колкото и това да звучи към момента нереално спрямо класирането.”