„Добре се представихме до момента, това е едно добро начало, но тепърва ще имаме още нови трудни двубои,” бяха първите думи за Гонг на волейболния ни национал Матей Казийски след пристигането на тима ни в Тояма за мачовете от втория кръг на Световната купа.

„Трябва да се концентрираме, защото показахме и доста неубедителни моменти и в трите мача. Много е важно са не допускаме големи сривове в игра, защото иначе ще имаме сериозни проблеми срещу по-сложните съперници. Днес, както и в първите два мача показахме силни, но епизодични моменти. Не може да се говори за постоянна игра, защото все пак не сме от дълго време заедно, но от друга страна, това ще ни бъде в тежест когато срещнем САЩ и Бразилия,” каза Волейболист №1 на Европа за 2006 година.

Националът ни завърши с 22 точки при третия успех с 3:1 на България. След като влязоха в ролята на губещи, как променихме играта си и се стигна до успех след обрат, Матей сподели: „Решаващо за успеха днес бе, че след шамара, който получихме, загубвайки първия гейм, се събудихме. Започнахме мача твърде спокойно и бавно, плавно опипвахме нещата, а Пуерто Рико стартираха много емоционално, надъхано, играеха за всяка точка. Ключово бе, че след първия гейм се съвзехме и успяхме да обърнем играта”.

„След първия ден, бях изключително притеснен от отбора на САЩ, но след двете им загуби се разбра, че срещу Бразилия е било изненада. Надявам се да не ни изненадат и нас. Трудно ще бъде, защото имат силен отбор. Клейтън Станли и Уилям Приди са двамата ключови играчи, които носят най-вече тежестта на тима им и на тях двамата трябва да обърнем най-голямо внимание. И центровете им са доста добри, така че трябва да бъдем много внимателни,” коментира Матей следващия ни съперник САЩ преди мача в четвъртък от 11:35 часа българско време.

По отношение на сблъсъка срещу световния №1 Бразилия в петък от 8:05, Казийски каза: „Бразилия са си Бразилия, не знам за клиенти. Победа над тях никога не е лесна. Ще трябва да се напънем максимално за мача с тях и преди това, тъй като ако успеем да вземе две победи, това ще бъде много голям плюс за нас – не само ще бъдем непобедени, но и ще сме изминали едни тежък етап от Световната купа. Вече има умора. Хубаво е, че ще имаме едни ден почивка, не само, за ад отдъхнем, но и да внесем малко тонус в телата си с фитнес”.

Мнозина видяха как Матей Казийски получи плюшения талисман на Световната купа, след като бе определен заMVP, ето и как самият той я прие: „Оценявам първата си награда. Не знам, но се надявам да има и още. Това е просто плюшена играчка, а фактът, че станах най-полезен играч ме радва, но само дотам, важното е, че победи отборът, а не кой е най-добрият играч”.

„Да се надяваме накрая да бъдем най-отгоре,” си пожела на финала играчът на Итас Тренто Матей Казийски пред Гонг от Тояма.