Волейболист №1 на Европа за 2006 година Матей Казийски сподели, че не е готов да изиграе сериозните мачове от Евро 2007 към момента. „Определено не съм подготвен за това. Отдавна не бях почивал 2 седмици и сега съм по-отпуснат и уморен. Трябва ми време”, каза пред Гонг Казийски в Правец по време на подготовката на тима ни за първенството на Стария континент.

Матей обяви, че е бил шокиран от липсата на Владо Николов и Христо Цветанов в състава за шампионата.

„Европейското е много важен форум с по-голямо значение от Световната лига. Италия е в криза, Финландия и Хърватия не ги познавам добре. Ще бъде изключително трудно да вземем квота за Световната купа още от Москва, но се надяваме и ще направим всичко по силите си. Ще търсим изява, въпреки че ще бъде много тежко, след като треньорът внезапно реши да смени двама от основните състезатели. Това ще хвърли отбора в шок първите срещи. Трябва сега наново да се сработим с новите момчета. Въпрос на старание и време е това. Бях шокиран от решението. Треньорът не е казал защо и причините си. С Владо се чувам доста често, той се чудеше дали е истина или не”, каза още бронзовият медалист от Световното в Япония.

Матей Казийски дълго коментира и темата с разтрогването на договора си с ВК Славия и преминаването си в италианския Тренто.

„Това е много важна крачка за мен като човек и волейболист. Тренто най-много ми харесва и това е моят личен избор. Впечатление там ми направи атмосферата, хората, идеята да бъдат отбор, който само побеждава. Тренто ще покаже на какво е способен. Това е дългогодишен план и има необходимите условия. Все още предстои да се прекрати договорът ми с динамо Москва и да подпиша с Тренто. До една седмица евентуално ще стане факт. Бях в правото си да предприема тази стъпка според законите на България и Международната федерация. Славия могат да съдят и Интерконтиненталната волейболна федерация, ако искат! Не съм се чувал с тях, може би съм им малко обиден. Вярвам, че съм готов за Италия. Благодарен съм на Динамо, за това, което ми дадоха, но за бъдещето ми трябва промяна и това е Тренто”, коментира Матей Казийски.

Националът каза и впечатленията си от финалите на Световната лига в Полша: „В Катовице играхме добре, но имахме доста проблеми с организацията в играта, комуникацията, усещането и разбирането по време на мач”.