„Вярвам, че е възможно да победим Русия и с 3:0 гейма утре. С прогнози обаче не се наемам, единственото, което заявявам е – трябва да играем на 100%, ще се опитаме по всички възможни начини да постигнем този резултат” сподели Матей Казийски за Гонг от Токио ден преди решителната среща със Сборная утре от 9:35 часа за Световната купа.

 

Волейболист №1 на Европа за 2006 година вече няма проблеми с контузията си – разкъсана кожа на два пръста на левия крак. „За щастие малката ми контузия премина и съм готов за много важния мач за нас утре. Да се надяваме, че ще покажем добра игра. Ще гоним абсолютно победа и не само това – с чисти точки. Въпреки, че мача ще е много труден, нека успеем да променим таза традиция, която ни преследва са губим срещу тях. Важно за нас е как ще подходим и започнем от самото начало. Надявам се, че сме готови за тази битка, която е от максимална важност за нас. За целта, която сме си поставили, пътят минава директно през Русия. Това е големият шанс да отидем в Пекин. Победата е ключът. А ако не успеем, то трябва да играем добре, предвид и това, че очакваме Русия да бие и САЩ, след което ще се гледат точките между двата отбора” каза още Казийски.

 

Матей е добре познат на селекционера на Русия Владимир Алекно, под чието ръководство българският талант тренира повече от две години в Динамо (Москва), където беше съотборник със Семен Полтавски и останалите силови играчи на противника ни. Ето какво трябва да бъде нашата тактика и от какво да внимаваме: „Трябва да се подготвим за силния им начален удър и да внимаваме от блокадата им. Останалото е наша добра игра – силен сервис, посрещане и атака, концентрация, шанс и много желание. При всяко положение Русия ще си настрои така тактиката, че да се опита да ми попречи да играя както мога с по-слабите отбори. Имат възможността така да се наредят, че да направят стена, трудно преодолима преграда срещу мен и затова и на мен няма да ми е лесно. Ние трябва да нагодим така тактиката си, че повече да избягваме силните им блокиращи, да играем повече през разпределителя и де ги тормозим със сервис”.

 

Волейболните национали на България и Русия са настанени в един хотел, но на различни етажи в Токио. Как обаче са разминават и гледат във фоаето и по коридорите”? –  „Засичах се с Алекно и 3-4 ма бивши мои съотборници, но само си казахме „Здрасти”. Разговорите ги оставяме за след мача” каза Матей.

 

На въпрос дали от Световната купа България ще вземе квота за Олимпийските игри и ще сме готови за изминем разстоянието от 2099км. от Токио до Пекин, Казийски отговори: „Ще видим утре дали ще вземем директен билет за Пекин!”.

 

Днес момчетата на Мартин Стоев имаха час и половина тренировка в официалната зала и видео разбор. В тренировката се включи на 100% и капитанът Пламен Константинов. В щабът ни са готови за истинска и успешна битка с Русия утре.