Волейболен клуб Марица приюти младежкия национален отбор на България по волейбол за девойки до 20-годишна възраст на подготвителен лагер в Пловдив. Старши треньорът Стоян Гунчев-Чугуна събра най-добрите наши млади волейболистки на базата на маричанки - в спортна зала "Лаута", за най-важната фаза от подготовката за световното първенство по волейбол в Мексико. Държавният ни тим ще се готви под тепетата до 3 юни, след което се мести в Габрово за втори подготвителен лагер.

Волейнационалките ще тренират всеки ден в спортната зала на „Лаута” под ръководството на Стоян Гунчев и старши треньора на Марица - Иван Петков. За физическата подготовка на националките ще се грижи личният треньор на двукратната световна шампионка в спринта Тезджан Наимова- Стойко Цонов, а за рехабилитацията им – Петър Караджов.

Лекар на тима е д-р Георги Касабов, който оформя великолепната пловдивската петорка в екипа на Чугуна.

Националките спят и се хранят в Новотела. Ако Гунчев прецени, волейболистките на Марица са готови да изигрят един-два спаринга с националките за игрова кондиция и отиграване на някои тактически прийоми. За лагера в Пловдив не пристигна основната нападателка на националния волейтим за девойки Емилия Николова, която със сигурност пропуска световното първенство. Тя получи контузия по време на квалификациите в Габрово и според медицинските изследвания има скъсани предни и странични кръстни връзки плюс плаващ хрущял в коляното. В края на месеца Николова ще посети клиниката на д-р Дюпон във Франция, за да види дали ще може да избегне операция. След това за нейната физическа подготовка и възстановяване ще се грижи Стойко Цонов.

В състава на националките са две волейболистки на Марица - разпределителката Цветелина Николова, която е и капитан на тима, както и либерото Кристин Колчагова. Третата маричанка в отбора - Калина Манева отпада засега от сметките на националките, защото не е възстановена напълно от контузия. 15-годишната крайна нападателка и посрещачка лекува стара травма в кръста.

След лагерите в Пловдив и Габрово, държавният ни девически тим заминава на 22 юни за Полша, където ще участват в силен международен турнир. Той ще бъде във Варшава и ще събере националните отбори на световни волейболни сили като САЩ, Япония и Италия. След това националките отиват в Гърция, където от 1 до 5 юли е балканиадата за девойки. Тези две участия ще бъдат генерална репетиция преди шампионата на планетата в Мексико.

Световното първенство ще се проведе от 16 до 25 юли. Както е известно Стоян Гунчев-Чугуна успя да класира девическите националки за световното първенство в Мексико, което е исторически успех. Това е така защото България не е играла на световен шампионат за девойки от 1991 година, а миналата година същият този отбор не успя да се класира дори за европейското първенство.