Малшанс отреди България да играе ½-финала на Европейската лига по волейбол срещу домакина и фаворит Турция. Финалната четворка на дебютното издание на турнира е този уикенд в Кайзери (Турция), като българските националки ще играят с туркините в събота от 18:30 часа. Преди това от 16 часа е мачът между Сърбия и Франция. Малкият и голям финал са в неделя. Последните години волейболистките ни имат абсолютно негативен баланс срещу Турция.

Утре вечерта тимът ни заминава със самолет от София през Истанбул до Кайзери в централна Турция. След завръщането си от там в понеделник, веднага Любка Дебърлиева и компания ще отпътува за Италия. Там през следващата седмица е световната квалификация в Конелиано с участието на България, Италия, Беларус и Чехия. Виза за Световното в Япония през 2010 година взимат първите два отбора. Тимът ни се завръща в родината на 21 юли.

Националните днес се прибраха в София, след като сутринта имаха тренировка, а утре преди отпътуването за Турция всяка една от тях получи правото да отиде в избран лично от нея фитнес.

В 14-те волейболистки на Драган Нешич за финалната четворка в Кайзери попаднаха опитните Ева Арсова и Радосвета Тенева. Относно Тенева не се знаеше до последно дали ще може да се включи заради контузия, но сърбинът с български паспорт реши да я включи на мястото на Каракашева. Втора разпределителка ще бъде Арсова, вместо Диана Ненова, на която сигурно ще се разчита на Евро 2009 в Полша през септември.

„Наистина това да играем ½-финал с Турция е малшанс за нас. А тази Европейска лига бе за нас голям шанс. Не случайно сме във финалната четворка. Имаме записи на мачовете на туркините от Средиземноморските игри, където на финала загубиха от Италия с 2:3 гейма. Турция е доста респектиращ противник, а откакто аз съм начело на България имаме абсолютно негативен баланс срещу тях. Ще се опитаме да се възползваме от шансовете ни, например това, че едва във вторник се прибраха от трудните осемдневни Средиземноморски игри. Имаме своите шансове, но въпросът е до каква степен сме готови за тях. Ще се борим да направим най-доброто – да победим! Целта на България е медал!” заяви пред Гонг селекционерът Драган Нешич.

По отношение на връщането на Радосвета Тенева в 14-те, специалистът каза: „Тенева бе под въпрос за Кайзери защото има малка контузия, успяхме донякъде да подобрим състоянието й. Със сигурност за тези две седмици няма да е на 100%, но нейният опит и успешното й влизане поне за 2 точки са достатъчни”.

Що се отнася за 13 дни в странство и утрешното среднощно пътуване Нешич с усмивка обяви: „Винаги сме на автопилот! От толкова пътуване вече не знаем, къде сме, на къде пътуваме и къде спим. Шегувам се разбира се. Утре привечер заминаваме за Кайзери през Истанбул и след 1:30 през нощта трябва да сме там. Връщаме се в понеделник и веднага тръгваме за Италия и световните квалификации там. Още в началото на сезона обявих колко важна за нас е тази Европейска лига и финалната четворка. Тези два мача са много важна последна част от подготовката ни за битката за виза за Световното в Япония”.