Президентът на Българска федерация по волейбол инж.Данчо Лазаров бе доволен от срещата с премиера на България Бойко Борисов, вицеприемиера и финансов министър Симеон Дянков, както и зам.спортния министър доц.Лазар Каменов. Босът на родния волейбол показа факса, с който президентът на Европейската волейболна конфедерация CEV Андре Майер утвърждава България като организатор на финалната на европейска квалификация по волейбол за Летните олимпийски игри в Лондон. Надпреварата с участието на 8-те най-добри тима от Стария континент за една квота за Игрите ще бъде от 8 до 13 май 2012 година в София и по-специално в новата многофункционална зала.

След срещата обаче лично Бойко Борисов поръча на волейболната ни федерация да вземе и финалите на Световната лига догодина. На въпрос на Гонг Лазаров сподели още, че след месец може да очакваме подробности и относно изграждането на Национален волейболен център - проект, по който се работи.

Ето какво каза Данчо Лазаров в Министерски съвет:

„Добрата новина за българския волейбол и родния спорт е, че получихме правото да организираме финалния европейски квалификационен турнир за Олимпиадата през 2012 година. Състезанието ще бъде в София от 8 до 13 май 2012 година. Благодаря най-вече на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков. Първо, без зала ние нямахме право да кандидатстваме. Благодаря на Правителството за куража, който намериха в едни такива тежки условия, преодолявайки икономическа криза, да се изгради такова прекрасно спортно съоръжение. Имам честта като председател на волейболната федерация от името на всичките волейболни приятели да информирам, че новата зала ще бъде открита на 30 юли с мач България - Сърбия.

Черно на бяло, както казва премиерът, вчера получихме факса от Андре Майер, с който сме утвърдени като организатори на това най-голямо спортно събитие за Европа следващата година. България ще участва като организатор и домакин с 8-те най-силни от общо 32 мъжки отбора от Европа. Участниците минават през 3 квалификационни кръга, но ние като домакин директно се класираме за битката на 8-те във финалния турнир.

Премиерът ни поръча да вземем и финалите на Световната лига догодина, а ние работим по този въпрос, но не гарантирам. Конкуренцията е страхотна. Международната федерация FIVB реши финалите през 2012-та да бъдат в Европа! Американците бяха много сериозен конкурент, но FIVB реши Европа и ние сме един от кандидатите. Имаме шанс, до последно ще се борим.

Софийската публика отново трябва да свикне да гледа волейбол! Надявам се, че ще има достатъчно желаещи от цялата страна да гледат волейбол в столицата. Все пак варненската публика не е само варненска, от цялата страна идват хора там да гледат. Очакваме същите тези хора и в София.

До спечелването на това домакинство се стигна след доста преговори. Голямо събитие е да получиш тази европейска квалификация и се радваме. Вече имаме с какво да кандидатстваме за такива състезания, тъй като изискванията за такива събития са за зала с минимум 8 000 седящи места. С тази нова зала в София, кандидатурата ни беше разгледана и утвърдена. Имаме доста време до квалификацията, но съм сигурен, че ще направим нужната организация на високо ниво защото имаме достатъчно опит.

Дано се представим добре и това първо място, което ни липсва да го извоюваме там. Но може преди това българският отбор да се класира за Лондон`2012 чрез Световната купа. Тогава ще създадем проблеми на Европейската федерация CEV да търсят други домакини.

Относно Националния волейболен център в момента се работи по този въпрос, но не мога още нищо да Ви кажа. Надявам се до месец - месец и половина да имаме доста изчерпателна информация.

Помощ ще бъде оказана за залите в други градове, но не мисля, че е възможно на този етап едно масирано финансиране за строителство на зали. Трудно се получава, но важното е, че има желание и ясно намерение. Така резултатите ще дойдат.”