Президентът на Българската федерация по волейбол инж.Данчо Лазаров обяви, че националният ни отбор – мъже, ще търси класиране и на финалите на Световната лига. Тимът воден от Мартин Стоев трябва да се класира на Европейско първенство от първите квалификации, стартиращи в петък и добро представяне на Олимпиадата в Пекин.

Босът на българския волейбол сподели, че част от играчите ще отидат по-рано на аклиматизационен лагер в Китай.

„Започва големият волейболен маратон, дано да е успешен. Квалификациите са много важни. Надявам се отборът ни да се мобилизира и мотивира за класиране от раз, защото са и опасни. Възможно е да стане и едно подценяване, имаме този горчив опит. Дано не се случи това. Много е добре да се класираме за финалите на Световната лига. Това носи и финансови дивиденти на федерацията и играчите. Трябва внимателно да бъдат балансирани нещата. Целта е финал, не можем да поставим друга цел на нашия отбор! Нито България, нито САЩ, нито Испания имат други цели, само Финландия е в по-изгодна позиция от групата ни. Част от играчите ще отидат по-рано в Китай на лагер, други да играят на финалите в Бразилия ”, обяви пред Гонг президентът на БФВ инж.Данчо Лазаров.

Централата ни подписа договор до края на годината за финансова и логистична подкрепа с Renault-Nissan България. Размяната на контракта стана с пожелание за националите ни да бъдат между първите три тима на Игрите в Пекин. Автомобилният концерн ще предостави на БФВ и отбора ни луксозен микробус с 14+1 места.

Ето още какво каза Лазаров:

- за спонсорите и екипите на играчите ни: Националите ще имат три различни екипа за европейските квалификации, Световната лига и Олимпиадата. На Игрите в Пекин няма право да има спонсори на официалните фланелки, но на тренировъчните – няма проблем. Можем да сменяваме колкото си искаме тренировъчни екипи. Постарали сме се всичките ни спонсори да намерят място за изява. Имаме и свободни места. За съжаление на самите олимпийски екипи нямаме право да рекламираме, но сме намерили варианти – върху тренировъчните. Търсим начини да привличаме приятели на волейбола ни.

- за парите във волейбола: В съвременния свят без спонсорство е невъзможно! По време на семинара в Лозана американски лектор оповести, че само за миналата година във волейбола и спорта в щатите са влезли 74 милиарда долара! Само с привличането на големи спонсори и партньори можем да отговорим до някъде на съвременните изисквания за спорт на високо ниво, това е една от първостепенните ни цели. Трудно би могло да се намери остойностяване на успехите на волейбола. Подписването на този договор е приятно, защото с привличането на нови приятели, толкова по-добри условия ще можем да създадем за развитието на бгволейбол, не само на мъжете, а и на останалите ни отбори.

- за слуха за оставка на Рубен Акоста, конгреса и решенията на FIVB в Лозана: Не знам какво е станало снощи в Лозана, но знам със сигурност, че д-р Рубен Акоста не е подал оставка! От всичките срещи, които проведе не личеше да е човек, който ще подава оставка. Новият офис на FIVB е нещо впечатляващо и струва над 30 милиона долара. Правилото за ограничаване броя на чужденците е сложен сблъсък на интереси. До 2010 година има много време. В Русия и България има отдавна ограничението до двама чужденци в отбор. нашите играчи ще намерят мястото си в авторитетни чужди отбори, а ако не успеят ще вдигнем нивото на родния шампионат. Но както се казва „Поживьом увидим!”. Решенията взети вчера ще бъдат официално приети в Дубай окончателно. Провеждането на всички шампионати да бъдат по едно и също време – от 15 октомври до 15 май, е много хубаво. В БФВ получихме доста поздравления от наши приятели, че наши национали станаха шампиони в Италия. Това намери достатъчно силен ефект. Този успех на Тренто и играта на българи срещу българи в Серия А1 силно респектира.