Истинско петгеймово шоу изнесоха два от най-класните волейболни тима на планетата – Бразилия и Полша в първия мач от втория ден на финалите на Световната лига в София. Световният №1 "селесео" претърпя втора поредна загуба в България, след като Курек и компания ги надиграха с 3:2 гейма (23:25, 25:23, 23:25, 25:17, 15:10) пред 3 000 зрители, след които президентът на FIVB Джизонг Вей. След 0:3 срещу Куба, тази вечер кариоките паднаха след тайбрек и са на път да сдадат доминацията си в най-престижния волейболен турнир на планетата. Припомняме, че волейболистите на Бразилия имаха фалстарт още с пристигането си у нас без изпусналия самолета свои треньор, след това автобусът им на път от летището до хотела се подпали.

Успехът на поляците пък означава, че те в компанията на Куба продължават на полуфиналите в Световната лига.

Част от двубоя в Арена Армеец видяха на живо българските играчи, а Найден Найденов и Камило Плачи останаха до края.

Курек:Жиба = 3:2, Бразилия си тръгва от София

източник: Gong.bg, Инес Павлова

И Бернардо Резенде, и Андреа Анастази заложиха на най-класните си играчи. За Бразилия стартираха Жиба, Висото, Бруно Резенде, Мирило Ендрес, Родриго Сантана – Родригао, Рикардо Гарсия и Серджо – либеро. За Полша пък на полято излязоха Михал Винярски, Бартош Курек, Бартман, Марчин Моздзонек, Лукаш Зигадло, Пьотр Новаковски и либеро Кжиштоф Игначак.

Около 150 от най-верните фенове на Дружина Полска пък окупираха част от трибуните в Арена Армеец и на българска земя демонстрираха добре познатия си темперамент. Не липсваха и фенове на селесао, загърнати с бразилското знаме или облечени в зелено-жълто.

Курек:Жиба = 3:2, Бразилия си тръгва от София

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Първият гейм започна добре за Курек и компания – 4:2, 8:5, равенството доиде при 14:14. След това обаче в края на частта Жиба изведе с бразилска емоция съотборниците си до обрат и 25:23.

И през втория гейм продължи доминацията на полето на световния №1 – 17:14, но поляците успяха да обърнат развоя и изравниха за 22:22, реферът след това свири спорна топка, а чрез Бартман момчетата на Анастази взеха гейма с 25:23.

Бернардо Резенде „скастри” играчите си, които като се върнаха на полето се разиграха и намалиха грешките си и поведоха със 7:3, 8:4 с точка на Родригао и 13:7. В края записаха резултат 21:15, но пък Бартман и емоционалният Игначак успяха да намалят пасива си до 22:23. След като изпуснаха един гейм-бол бразилците взеха частта с 25:23 за 2:1 гейма.

Курек:Жиба = 3:2, Бразилия си тръгва от София

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Това не се понрави на Полша и в четвъртата част успяха да дръпнат с 8:7, 16:9. Курек се разписа за 21:15, а бразилците атакуваха в аут (22:15). Поляците пък спасиха нападение на Жиба, а доста технично отново Курек взе 23-тата точка. До тайбрек се стигна след като Полша изравни за 2:2 гейма след 25:17 и точка на Бартман.

В тайбрекаотново Полша бе по-концентрираният от тим на полето в София и излезе с 2 точки напред – 6:4 и 7:5, а смяната на игралните полета бе при 8:5 за бяло-червените. С атака през центъра Жиба взе 6-тата точка за Бразилия, но веднага след това последва нова грешка на съотборниците му. Бартман пък мощно реализира за 10:7, а Курек за 11:8 и 12:8. като попарени бразилците бяха само статисти до края и Полша се поздрави с победа с 3:2 гейма след 15:10.

Звезди като Жиба, Мурило и останалите не сдържаха сълзите си и се разплакаха още на полето.

Курек:Жиба = 3:2, Бразилия си тръгва от София

източник: Gong.bg, Инес Павлова