Без Хуанторена, а с пет нови волейболисти се очаква да дойде националният отбор на Куба в България като част от подготовката си за Световната лига това лято. След контроли в Португалия, играчите от „острова на свободата” трябва да срещнат българските национали в приятелски срещи от 17 до 21 май заедно с тима на Чехия. Според информации и от чуждите медии подобни срещи ще има, а и в програмата на националния тим на Куба са включени тези две пътувания като лагери.

Двубоите ще се играят пред празни трибуни, тъй като по правилника на международната федерация подобни контролни срещи са без публика. Миналата година обаче в София приятелските мачове България - Куба бяха в препълнената зала "Христо Ботев".

„Пътуваме до Португалия и България защото искам максимално добра подготовка за груповата фаза срещу Русия, Египет и Сърбия. Ще заложим на физическата подготовка за издръжливост. Направил съм сбор от ветерани и млади лица”, каза новият селекционер на Куба Орландо Самуел Блеквуд. Той наследи на поста досегашния наставник Роберто Гарсия. Тимът има и нов помощник треньор – Педро Идалберто Валдес. Новият селекционер е роден на 31 декември 1946 година в Есмералда и става един от най-добрите и популярни играчи в Куба. Бивш технически директор на тима от 1985 до 1995 година по време на много надпревари. Бил е номиниран за най-добър треньор след златното отличие от Пан Американските игри и други турнири.

По отношение на състава големият липсващ е звездата Османи Портуондо Хуанторена, който изтърпява наказание от 1 година за употреба на допинг.

Има пет нови имена – разпределителите Радел Агире Иерезуело и Педро Фернандес Лопес, нападателите Педро Изнага Ортис, Роландо Деспанйе Хуркин и Яйдер Сиера Санчес. Мигел Анхел Далмау пък се завръща в тима за първи път от 2004 година. В листата има и двама играчи на поста либеро – Хорхе Луис Салгадо Санчес и Кейбир Торес Гутиерес.

От познатите на българската публика кубински волейболисти са: Райдел Ромеро Поей, Ясер Портуондо, Михаел Бослуева Санчес, Роберланди Атиес Симон, Оделвис Спийк Доминико, Ориол Дурути Камехо, Ариел Жил, Райдел Поуто Коралес, титулярният разпределител Йоандри Карменате Диас и ветераните Павел Ален Пимиента (капитан) и Томас Алдасабал.