България няма да играе на финала на Европейското първенство по волейбол, след като загуби категорично с 0:3 гейма (19:25, 28:30, 20:25) от Полша в първия полуфинал. Момчетата на Силвано Пранди не успяха да намерят своята игра, с която се класираха сред четирите най-добри на континента и бяха смачкани от „дружина полска”, която съвсем заслужено намери своето място в битката за златото.

Селекционерът на българите заложи на обичайната си стартова шестица: Матей Казийски, Владо Николов, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Христо Цветанов и Андрей Жеков с либеро Теодор Салпаров.

От своя страна за Полша стартираха Загумни, Грушка, Плински, Курек, Бонжонек, Бакиевич и либерото Гачев.

Стотици българи, сред тях и президентът на Република България Георги Петков, подкрепяха националите, но в крайна сметка останаха разочаровани от загубата.

Мачът започна равностойно, като все пак поляците успяха да натрупат 2 точки преднина и при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:6. Българите изравниха при 11:11, но три поредни точки увеличиха преднината на „дружина полска” за 14:11. Второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за поляците. Събитията на паркета продължиха да се развиват лошо за момчетата на Силвано Пранди, които губеха с 13:20, 16:21 и в крайна сметка загубиха първата част с 19:25.

Вторият гейм започна добре за българите, които след блок на Андрей Жеков и атака на Владо Николов поведоха с 6:3 и накараха треньорът на Полша Даниел Кастелани да поиска прекъсване. Запазихме преднината от 3 точки до първото техническо прекъсване, което дойде при 8:5. Поляците успяха да се върнат в мача и изравниха при 9:9, което накара и Силвано Пранди да поиска прекъсване. Противникът ни дори поведе с 10:9, но успешна атака и блок на влезлия в игра Вальо Братоев доведоха до 11:10 за българите. Геймът продължи да се развива точка за точка, като на второто техническо прекъсване българите водеха с 16:15. При 24:23 Полша имаше първи геймбол, който бе спасен от българите. При 25:24, отново спасихме гейма след трудна топка на Алексиев. Виктор Йосифов успя с единичен блок да даде преднина 26:25 за България. За наше съжаление Полша направи две поредни точки и отново излезе напред при 27:26. Успяхме да изравним, а атаката на Полша излезе в аут, което даде нова преднина за Владо Николов и компания. При 28:28 Полша противодейства с успешна блокада, а при 29:28 продължително разиграване завърши с точка за поляците, които поведоха с 2:0 гейма след 30:28.

Третата част стартира с ас на Матей Казийски, но постепенно Полша натрупа преднина от 2 точки и първото техническо прекъсване дойде при 6:8. За съжаление разликата продължаваше да се качва, за да стигне до 15:10 и 18:11 за Полша. Въпреки че намалихме, Полша успя да затвори гейма при 25:20 и по този начин след 3:0 гейма се класира за финала.

България пък ще играе в мача за третото място на Европейското първенство от 17,30 часа в неделя срещу загубилия от другия полуфинал, който противопоставя Русия и Франция.