Волейболните ни национали бързо трябва да превключат от клубна на национална вълна. Без дори ден почивка избраниците на Мартин Стоев се събраха от части и стартираха подготовка за силния турнир, даващ квота за Олимпиадата в Пекин догодина. Лошото е, че част от играчите няма да могат да направят и една тренировка у нас, заради късното си прибиране след мачове с клубовете. До сутринта на 6 ноември тимът ни ще бъде в Правец, а на 7-ми пътува за Страната на изгряващото слънце. След дълъг междуконтинентален преход, момчетата ще пристигнат в Матсумото на 9-ти. Стартът на Световната купа е на 18-ти, като първият ни съперник е настоящият европейски шампион Испания.

Преди 11-те двубоя, нашите ще загреят само с две проверки – срещу бившия тим на Владо Николов Торе Ероуз на 15 и 16 ноември.

След участието в Световната лига и Европейското първенство, волейболистите ни изиграха между 6 и 9 мача с клубовете си. Ето какво постигнаха:

1.Евгени Иванов се завърна в игра след разкъсването на бедрен мускул на Евро 2007. 210-сантиметровият център премина от СКРА Белхатов при бившия ни национален разпределител Николай Иванов в Ястрежебский Вийгел. Зелено-жълтите са 6-ти в класирането от първенството на Полша с 3 победи и 3 загуби. В събота взеха успеха срещу Ресовия Жежов с 3:2 гейма (25:23, 24:26, 25:27, 25:19, 15:8), като Пушката реализира 8 атаки и 2 блокади. 33 годишният ни национал претърпя две поражения в Шампионската лига, но е единственият роден участник в елита с два спечелени гейма.

2. Христо Цветанов не бе сигурен, че е върнат в списъка на Стоев докато в новия му тим Будванска Ривиера (Черна гора) не бе получена повиквателната. 29 годишният ни център мина през тежък период – без мачове с националния, без отбор, но заминаването му за курорта Будва се оказа успешно. Тимът на 29-годишния ни национал и Красимир Стефанов няма голяма конкуренция в местното първенство, а във втория по сила европейски турнир за Купата на Европейската конфедерация стигнаха 1/8-финал. Въпросът е дали ще пътува за Матсумото.

3. Андрей Жеков има отличен период. След като стана татко за втори път, на игралното поле му върви и няма спомен от проблемите, за които бе критикуван. Разпределителят ни е хвален в първенството на Гърция, където защитава новия си тим Патра. 27-годишният национал бе определен за най-добър играч на 5-тия кръг в южната ни съседка. 190 сантиметровият Жеков е на пето място с клуба си в класирането с 4 победи и 4 загуби, като в последния кръг претърпя загуба от Пламен Константинов с Ираклис.

4. Боян Йорданов няма мач с по-малко от 19 точки този сезон в Гърция. 24 годишният бивш играч на Левски Сиконко намери мястото си за втора година като титуляр за Олимпиакос. 197 сантиметровият диагонал със сигурност пак ще ни радва от Япония.

5. Красимир Гайдарски стартира добре първия си сезон в чужбина. След като бе капитан на Левски Сиконко, 204 сантиметровият талант също е титуляр за Олимпиакос. 24-годишният ни център заема третото място в гръцкия шампионат със 7 успеха и 2 загуби. Стоев трябва да избера дали ще заложи и на него в състава, но Краси именно реализира последната щастлива точка на Световното в Япония на малкия финал, след което селекционерът му се хвърли на врата.

6. Матей Казийски е едно от най-споменаваните и популярни имена този сезон в Италия. След дълги процедури и преговори, волейболист №1 на Европа за 2006 година бе посрещнат тържествено в Тренто. Той е част от най-българския тим на Апенините. В БФВолейбол вече звънят телефоните от Япония, където държавната им телевизия иска да снима филм за него. На 23 години Матей се радва не само на талант, но и на голяма слава. Въпреки че този сезон няма мачове в Европа на клубно ниво, 202 сантиметровият Казийски доказва мощта си в Серия А1 – има 124 точки за 29 изиграни гейма. Тренто е трети в подреждането със 6 победи и 2 загуби, като едната бе в последния кръг от Лубе Банка Мачерата с 3:0 гейма. Матей 100% ще търси и е готов за нови индивидуални призове в Япония.

7. Николай Николов, след дебюта си в националния тим, показа, че има място в него. След като остана и този сезон в България, чакайки да бъде трансфериран в чужбина след избор ня някоя от офертите, 21-годишният център показва стабилна игра в Лукойл Нефтохимик вече не само у нас в НВЛ, а и в евротурнирите. Бургазлии стигнаха 3тия кръг на Чалъндж къп. Дали това обаче ще отвори отново вратите на 203 сантиметровият любимец към 12-те на Стоев?

8. Иван Станев най-добрият разпределител у нас към момента. На 22 години Иван заслужено е капитан на ЛукОйл Нефтохимик, демонстрира огромно израстване. Не случайно и след победния си ход в първите два кръга на НВЛ и Чалъндж Къп националният треньор предпочете 190-сантиметровия волейболист пред Иван Зарев от ЦСКА, който миналата година бе в Япония на Световното и се върна с бронзов медал. Станев е достоен заместник на Жеков и по характер.

9. Методи Ананиев не е в най-добрия си период. Първото му излизане в чужбина и трансфер в Монтекиари по искане на Хулио Веласко все още не дава плодове. Заради здравословни проблеми и забавено навлизане във форма и тренировки, Мечката все още е без официален мач и дебют в Италия. Сега 21-годишният играч трябва да се бори за мястото си от тази неизгодна позиция.

11. Владимир Николов е на 30 години и заслужава да носи националния екип. След японската експериментация, Владо отново заигра в елита – в най-силния шампионат – този на Италия. 200–сантиметровият бивш европейски клубен шампион има 122 точки от старта на Серия А1. Той е неизменен титуляр за Тренто на Радостин Стойчев. Владо и Матей се подготвяха по специална физическа програма за маратона от 11 мача в Япония и по време на мачовете на Ботуша.

13. Теодор Салпаров неочаквано остана в България (в ЦСКА) и стана третият ни национал в НВЛ. 25-годишното ни либеро няма конкуренция на поста си. Световната купа е само първата арена, на която той може да покаже на Даниеле Баньоли, от какво се е лишил.

14. Костадин Стойков остана в сянката на големите първенства. 30-сет годишният ни посрещач отново избра далечна Русия, където е единственият ни представител. Отново в Нова Новокубишневск, но във втората лига 199-сантиметровият Стойков е лидер в подреждането със 7 победи и 1загуба. Няма обаче възможност да се наблюдават изявите му и силата на това първенство, която го поставя с въпросителна за 12-те ни играчи в Япония.

15. Тодор Алексиев се наложи в Италия. Избирайки Корилиано пред останалите оферти преди началото на сезона имаше скептици за това как ще се представи 24-годишният младоженец на Апенините в тим дебютант в елита. След закъснял първи мач с екипа си, Алексиев показа отлична игра, бе определен за най-полезен в мач от Серия А1, обърна и доведе до победа сам няколко мача на тима си и това накара феновете на Корилиано да развеят и българския трикольор на трибуните. В статистиката си освен добро посрещане, има 52 точки от 16 гейма. Тази игра доведе до нови оферти към него за трансфер дори в зимната пауза, в други клубове,в други първенства.

17. Пламен Константинов – капитанът ще направи и невъзможното, за да отида на Олимпиада. Целта му е това. На 34 години Гибона е на висота. Изигра може би най-доброто си Европейско, върна се в любимата си Гърция и то спечелвайки онова, които нямаше досега на клубно ниво – Супер купа с екипа на Ираклис. Феновете го боготворят както в България. Съставът от Солун обаче бе измъчват от проблеми – капитанът се контузи тежко, последваха го други ключове играчи, това доведе до две загуби в Шампионската лига, но в шампионата е на втора позиция само с едно поражение – от Панатинайкос не без помощта на съдиите. Победният дух на Гибона е ключът към Пекин на целия ни отбор.

Това са 14-те ни играчи, двама няма да получат самолетен билет за Япония. Решението ще вземе селекционерът Мартин Стоев. След обобщението за тези, които са на полето, посрещат, подават и забиват, поглед и към ръководителя – Стоев продължава да е начело и на националния ни отбор, и на Левски Сиконко. Обиколи Италия и Гърция, за да си види с очите си как играят националите ни, но не се изпълни идеята му всеки един от тях да изпраща на DVD записи с мачовете си. На клубно ниво - със вицешампионите, наставникът ни отпадна още в първия кръг международните мачове и от в третия по сила турнир на Стария континент - Чалъндж къп, у нас върви добре,като бе победен от Черно море в НВЛ.

Водач на националния ни отбор в Япония ще бъде Иван Тодоров. Помощник на Стоев по традиция – Владислав Тодоров – Сарата. В щаба се завръща и д-р Динко Захариев, масажист е Искрен Искрев – Батман.