С известна доза страх пристигна в България отборът на Испания – първи съперник на волейболните ни национали в Световната лига. Европейските шампиони споделиха, че България е един от най-силните тимове в света и че няма да им бъде никак лесно на старта на турнира.

Испанците, водени от Марсело Мендес, дойдоха без Исраел Родригес и Гийермо Фаласка, а на техни места са Хуан Карлос Барсала и Луис Педро Суела.

„Дебютът ни в Световната лига няма да бъде лесен за националите. Испания гостува на България – един от най-трудните и силни отбори на света. Ние сме в трудна група, ще мислим мач за мач, защото искаме да спечелим максималното” описаха очакванията на щаба испанските медии. Последният българо – испански сблъсък на волейболното поле бе на Световната купа, когато в първия кръг нашите биха еврошампиона с 3:1 гейма. И двете страни имат зад гърба си по 10 участия в престижния комерсиален турнир, но съперниците ни отсъстваха през последните три години.

Съставът на Испания за мачовете във Варна: Анхел Михел Фаласка, Алфонсо Флорес, Ибан Перес, Хуан Карлос Барсала, Енрике де ла Фуенте, Фран Родригес, Мануел Севийано, Луис Педро Суела, Хосе Луис Молто, Хуан Гарсия Торес, Хавиер Субиела и Алексис Валидо.

Испания не се класира за Летните олимпийски игри в Пекин, след като завърши на трето място в квалификационния турнир в Германия, след домакина и Куба. Най-доброто класиране в Лигата на еврошампионите е петото място през 1999, 2002 и 2003 година. На Световното първенство през 2006-та те не намериха място, а на Световната купа се наредиха пети. Титлата си за №1 на Стария континент те взеха след успех с 3:2 гейма над домакина на еврофиналите Русия.