20 българи, участвали във волейболното първенство на Гърция, бяха почетени на пищна церемония в хотел Шератон тази вечер. Най-големите шефове на спорта в южната ни съседка дойдоха в София за тържеството, но никой от Българската федерация не уважи поканата. България и Гърция издигнаха обща кандидатура за домакинство на Европейското първенство през 2011 година, но родните ръководители не се срещнаха с колегите си.

Министърът на спорта в Гърция Орфанос и президентът на волейболната федерация Танасис Белигратис бяха сред гостите при откриването на семинара на асоциацията на треньорите от съседната ни държава, който за първи път от 25 години се провежда в чужбина.

Сред заслужилите български волейболни треньори и играчи най-големи аплодисменти получи бившият национален селекционер на Гърция Димитър Захариев. Призът му бе връчен от министъра на спорта Орфанос, а след това с реч го уважиха Белигратис и президентът на асоциацията Константинос Каритонидис.

Плакети взеха братята Людмил и Найден Найденови, Петър Драгиев, Ивайло Гаврилов, Петър Узузнов, Катя Козики и Николай Желязков, който е помогнал на организаторите от българска страна.

 

Утре по време на лекциите в НСА наградата си ще получи и Пламен Константинов. Капитанът на националния ни отбор не можа лично да присъства на церемонията, защото по същото време получаваше златния си медал за шампионската титла с Ираклис. Гибона бе обявен за Волейболист №2 в Гърция този сезон, а Боян Йорданов зае третото място.

Уважение от гръцка страна бе дадено на настоящия селекционер на България Мартин Стоев, но той бе във Варна, където е на лагер с националните. Пом. треньорът на тима ни Владислав Тодоров-Сарата също има плакет. Любо Ганев бе оторизирал Ники Желязков да вземе наградата, защото е в Дубай.

В словото Петър Узунов благодари на Гърция за признанието и си пожела родината също да го уважи.

Сред останалите отличени са: Никола Ташков, Фиданка Сепаревска, Ваня Соколова, Димо Тонев, Таня Георгиева, Мошалов, Моника Калатира и Павлина Генчова.

Годишният семинар на Асоциацията на треньорите в Гърция стартира на 30 април и ще продължи до 4 май в София. Утре са лекциите в НСА.