Официалният сайт на световната федерация FIVB посвети материал за женския ни национален отбор. Под заглавието „Българските лъвици започват подготовка за лято 2021“ се разказва за актуалните събития в тима.

Ето какво написаха FIVB за нашия отбор:

„21 от 24-те състезателки в националния тим на България вече тренират за турнирите през следващата година“, започва материалът. „През миналата седмица „лъвиците“ стартираха лагер в Пловдив. В състава има някои опитни състезателки и шест дебютантки. Три от големите звезди – Елица Василева, Ева Янева и Христина Вучкова, ще се присъединят скоро. Треньорът Иван Петков иска да види състоянието на своите играчи след пандемията от коронавирус и започва да ги готви за битките за завръщане в Лигата на нациите и европейското първенство, на което България е един от домакините.

„Очаква ни дълъг период на подготовка, коментира Петков. „Отлично време е да видим по-младите в акция, за да могат да почувстват атмосферата на националния отбор. Много благодаря на федерацията за възможността, която ни осигури да се готвим за следващия сезон“.

„Много ни липсваше волейболът“, каза Лора Китипова, която завърши миналия сезон в Марица и направи трансфер в украинския Прометей. „Липсваше ни да спортуваме активно и сме много радостни, че сме отново заедно. В началото ще е тежко. Нуждаем се от физическа подготовка, за да възвърнем формата си. Нямам търпение да започнат тренировките с топка“.

Емилия Димитрова е друга състезателка, която триумфира с титлата в България с Марица и направи силно представяне в Шампионската лига. Тя премина в турския РРТ Спор от столицата Анкара. Димитрова пропусна последните два сезона в националния отбор заради майчинство. „Имам 10 години в тима, но сега се чувствам като новобранец“, разказа Димитрова. „Изключително съм щастлива, че отново сме заедно и можем да тренираме, дори без официални състезания. По време на пандемията се стараех да поддържам форма, до колкото е възможно у дома. Ясно беше, че това положение няма да продължи вечно. Най-важното е, че се върнах здрава и ще играя отново. И че пак ще мога да защитавам фланелката на България“.

„Всички имаме огромно желание да тренираме“, обобщи Гергана Димитрова, която премина от РРТ Спор в румънския СSM. „Страхотно е, че се организира този лагер, за да можем да започнем подготовка с новите момичета. Аз съм била дебютантка и ще им помагам, както на мен помагаха“.

Ето и пълният състав на националния отбор: Александра Георгиева, Александра Миланова, Борислава Сайкова, Дима Ушева, Елица Василева, Емилия Димитрова, Ева Янева, Галина Карабашева, Гергана Димитрова, Христина Вучкова, Кремена Каменова, Лора Китипова, Лора Савчева, Мария Кривошийска, Мария Йорданова, Мила Пашкулева, Моника Кръстева, Нася Димитрова, Петя Баракова, Полина Нейкова, Силвана Чаушева, Жана Тодорова.