Президентът на Международната федерация по волейбол Вей е във Варна, а другият бос на този колективен спорт – президентът на Европейската конфедерация Андре Майер, е в лагера на българките в Кайзери. Еврошефът пристигна в Централен Анадол, за да гледа на живо финалите на Европейската лига.

Заради вечеря с президента на турската федерация, Майер не присъства лично на техническата конференция на дебютната надпревара, но вицепрезидентът на ЦЕВ Ян Хронек от негово име разкри новината – Европейската лига става квалификация за супертурнира за жени Гран При. По предложение на Майер това ще бъде факт, като той ще заяви това пред FIVB. Повече подробности и параметри не бяха съобщени. На Европейската лига до сега бе дадена отлична оценка като класа, реноме, интерес и организация.

България ще излезе с бели екипи срещу червена Турция на полуфинала на Европейската лига в 18:30 часа в зала „Кайзери Арена”. В съдийската група има и жена. Реферка от Чехия е четвърта в списъка представен от италианеца Умберто Супрани – съдийски делегат на ЦЕВ.

Странно е поведението на сръбския тим, който се очаква да дойде в Кайзери 4 часа преди мача си срещу Франция. Първият полуфинал е от 16 часа. Французойките пристигнаха снощи, но отказаха тренировка в залата.

На конференцията бе споменат факта, че отборите не са настанени в центъра на града домакин на финалната четворка, но е предпочетен ски-СПА курорта заради добрите условия. Ян Хронек се пошегува „Плюс това, ако искате може утре да отидете да покарате ски”.

Българките искат от тази генерална репетиция за световните квалификации в Корилиано (Италия) следващата седмица, освен добра подготовка и нещо повече – място на почетната стълбичка с медал, без значение на метала.

Турция пък освен, че е неудобен и класен тим, е с най-добрите си състезателки, като дори са върнали в тима волейболистки, пропуснали срещи от Европейската лига или Средиземноморските игри. Като плюс ще бъде и домакинството – организаторите правят всичко „Кайзери Арена” да бъде истинска арена на волейболни емоции за хората по 7200 места.

Нашите сутринта имат тренировка в залата, а след това отново видеоразбор.