Волейболните ни национали предизвикват огромен интерес сред българите, в пъти повече, отколкото поп-фолк певици и певици! Факт! Особено когато става дума за Чикаго – окръжния център на окръг Кук и родно място на легендата в шаха Боби Фишер. С население около 2 830 144 души, на западния бряг на езерото Мичиган има огромна българска общност – до 100 000 сънародници.

Гонг се свърза с човека - организатор на родната агитка за мачовете от Световната лига този уикенд между САЩ и България. Орлин Мирчев е изкупил общо 4500 билета, резервирал цялата южна трибуна в „Сиърс център”, свързва привържениците, който ще викат на живо за Андрей Жеков и компания от Чикаго, Сиатъл, Сан Диего, Филаделфия, Бостън, Вашингтон и много градове. Той бе инициатор и на топлото посрещане на волейболистите ни на летището в Чикаго – с питка и сол, нещо което наистина бе много развълнувало националите ни. Прави всичко това само с една мисъл: „Да бъдем заедно, а не разпръснати из трибуните!”. Едно само не позволиха американските организатори – тъпани в залата!

Орлин Мирчев ни сподели и факта: „Интересът към волейболните срещи на България тук е голям, по-голям в сравнение с концертите на родни изпълнители и изпълнителки. Разни хора, разни идеали. Имало е събирания от 20 до 1500 човека. Идват всякакви така наречени поп-фолк изпълнители, които събират по 100 – 200 – 300 човека, което е нормалната бройка за такива мероприятия. Най-голямото ни събитие бе преди три години – в едно от най-хубавите места в Чикаго „Мери Пиър” по стечение на обстоятелствата пак аз организирах, пяха Валя Балканска, Васил Найденов и Щурците. Получи се страхотен концерт, залата беше пълна – 1500 човека. Ако трябва да сравнявам волейболните мачове с някое събитие тук, то това е този концерт!”

Ето още какво разказа пред Гонг водачът на българската агитка за Световната лига в Чикаго:

Националите пристигнаха с полет от Варшава към 19:30 чикагско време. Бяха посрещнати на аерогарата от шумна агитка, сред която момче и момиче в български носии с питка, хляб и сол.

Когато се разбра, че мачовете ще бъдат в Чикаго – в зала „Сиърс Център” в предградието Хофман Естейт, говорих със залата и американската федерация по волейбол и се разбрахме цялата южна трибуна за бъде за българските фенове. Това са общо 4500 билета. От тях половината са вече продадени и ще има сериозна подкрепа на срещите.

Най-вероятно българите ще бъдат повече от американците по трибуните. От залата последно ми казаха, че нашите продажби са повече от техните. Те се опитваха през тукашни местни волейболни клубове да продават билети и днес на поредната ни доуточняваща среща ще стане ясно какво ще бъде съотношението, но не бих се учудил ако българската агитка е по-голяма от американската. Това се мачовете, които ни дават възможност на живо да подкрепим момчетата, както ще го направим със стискане на палци по време на Олимпиадата.

Всички се запасяват със знамена, фланелки и шапки – кой каквото има. Има и привърженици, които идват от Сиатъл и ме питаха дали могат да вземат тъпани и барабани, но за съжаление от залата ни отказаха. Няма да бъдем само българи, живеещи в Чикаго, продали сме билети на хора от Сан Диего, Филаделфия, Бостън, Вашингтон и много други места.

Цените на билетите са нормални – от 25 до 45 долара за единичните мачове и от 45 до 60 долара комбинираните.

Надявам се да бием американците в двата мача. Имаме добър отбор, знаем, че сме без голяма част от титулярите, но видяхме, че младите, нови попълнения се справиха идеално срещу Испания. Искаме хубав празник в залата!

„Сиърс център” е зала като тези, които има навсякъде тук, каквато трябва да се постои и в България. Седящият й капацитет е около 10 хиляди места. За първи път се организират волейболни мачове в нея и за организаторите това е нещо ново. От спортните събития в нея, на често се организират турнири по мини футбол и хокей. Иначе се използва за концерти и всякакви други мероприятия.

Правя го защото хубаво би било всички българи да са заедно, а не да са разпръснати по трибуните.

Един господ знае колко българи живеят в Чикаго. Някои казват 60 000, други 100 000 човека. Много са и никой не може да се ангажира с точна цифра. Българи тук се срещат навсякъде, има доста родни заведения, магазини, ресторанти. Ние сме едно малко, мини българско общество в Америка, но най-голямото е тук в Чикаго.

Популярността на волейбола в Америка трябва да се раздели на две сфери – гледаемост по телевизията и практикуване. Лично аз, когато изляза на езерото Мичиган виждам много волейболни мрежи на плажа, страшно много хора играят плажен волейбол там. Зимата в залата ,където играем футбол, идват доста хора пък да играят през мрежата и има интерес към тази игра. В този смисъл, волейболът е популярен. Ако трябва да съм честен обаче по телевизията не съм гледал мачове.