Волейболните ни националки Ева Янева и Евелина Цветанова (повече позната като Арсова) споделиха пред Гонг впечатленията си от мача с Италия в Конелиано, в който спечелиха два гейма, а можеха и три, с което да постигнат успех над световния №4. 11 години е възрастовата разлика между двете, но волейболистките ни изпитаха удоволствие от срещата без значение закриваща квалификациите за Световното в Япония догодина.

Преди няколко месеца Ева Арсова се върна в националния тим и след като капитанката Любка Дебърлиева се разболя от грип, тя влезе като титулярен разпределител. Арсова демонстрира отлични изяви, желание, хъс, удоволствие от играта и точен поглед при разпределянето на топката. „Отдавна чаках този момент да бъда титуляр. В началото бях малко несигурна, но с течение на играта, всичко си дойде на местата. За мен този мач с Италия бе удоволствие! Колективът в националния отбор е невероятен”, каза Евелина, постигнала в мача 1 ас, 1 атака и 3 блокади. „Цялото напрежение беше паднало, бяхме доста по-спокойни и показахме играта си. Видя се,че отборът ни има потенциал да се бори с най-силните. След първия гейм просто си повярвахме и резултатът дойде! За съжаление отново във възлови моменти не можахме да се преборим, малко бяхме ощетени и от съдията. Важното е, че излязохме от една дупка”, каза още плейкейкърката, която влизаше за малко във финалната четворка на Европейската лига, по време на която отбеляза 10 години семеен живот. Арсова допълни: „Не се изморихме въпреки, че играхме 5 гейма, просто емоциите бяха положителни и те ни водеха”.



От своя страна за удоволствието от играта говори и една от лидерките ни – Ева Янева, която бе и най-добрият ни реализатор с 24 точки през петте гейма. „Лично аз изпитах огромно удоволствие от играта ни срещу Италия. Беше изключително приятно накрая да покажем това, на което сме способни. Макар и загуба, излизаме от мача с усмивка. Играхме без абсолютно никакво напрежение и ние взехме само геймове на Италия. Направихме си удоволствието. Имахме сили и възможности да бием с 3:1, но имахме психологически неприятен момент, Италия излезе по-силния тим с повече опит и в петия гейм се пробихме малко в посрещане, направихме няколко глупави грешки и затова загубихме. От тези три мача в Конелиано натрупахме опит. Не всеки ден играеш с Италия! Взехме максимална полза от това. Изключително много съжаляваме за изпусната възможност да се класираме на Световно първенство. Но в спорта и волейбола е така – днес побеждаваш, утре падаш. Трябва да се гледа напред”, завърши състезателката на френския Кан и от същия момент излезе в почивка до 7 август, когато е сборът на националките за лагера преди Евро 2009.