Две волейболистки от националния ни отбор за девойки освен тренировки за Световното първенство в Мексико (16 - 25 юли) през последните дни имаха поводи и за дълги купони. Причината – абитуриентски балове.

Елица Василева и Цветелина Николова отбелязаха подобаващо завършване на гимназия. Талантливата 193-сантиметрова Елица, която последните две години играе в Италия с екипа на Кремона и капитанката на девойките и разпределителка на Марица Цвети се веселиха през по случай завършването си.

Балът на Николова бе вчера в парк хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, където националките са на лагер на базата на Марица в спортна зала „Лаута” до 3 юни. Цвети завърши 12-ти клас в Спортното училище „Васил Левски” под тепетата.

Преди нея доста дълго – цели 14 часа Елица викаше популярния за абитуриентите рефрен „1,2,3,4, . . . 12”. Шампионката с ЦСКА завърши спортното училища на ЦСКА „Ген. Владимир Стойчев” без още да е взела всичките си изпити за 12 клас. Балът й продължи от 17 часа до 7 сутринта на следващия в София. Василева се оказа и най-ръстовата абитуриентка на випуска, но това не я спря да сложи обувки на 10 сантиметра и да стигне до височина от над 200 см.

19-годишната Елица за два сезона в Серия А2 участва в 61 мача, 207 гейма и реализира общо 378 точки за тима си Кремона. Сега тя е на лагер при Стоян Гунчев и Иван Петков за Световното първенство, преди бала бе при женската ни селекция в Габрово. Именно там Драган Нешич и компания я пуснаха да отиде на бала си, а не да участва в първите мачове от Европейската лига. Василева имаше огромна заслуга за класирането на девическия ни тим на Мундиала в Мексико.

Ето какво разказа макар и прегракнала за бала си Елица пред Гонг:

Всичко беше нормално с изключение на това, че имах само седмица да се подготвя за бала. Въпреки малкото време бях доволна от вечерта и външния си вид.

От две години съм частна ученичка, уча вкъщи и през лятото, когато се прибера в България си взимам изпитите. Дори в момента не съм завършила 12 клас и ми остават няколко изпита. Като съм с националния отбор нямам време да ги взимам.

Като видях някои от съучениците си след две години без тях и сълзи ми потекоха.

Сестра ми най-много ми помогна да си избера тоалета и всичко необходима за една седмица.

Бях най-високата абитуриентка! Имаше само едно момиче, което беше с близо 5 см. по-ниско от мен. Това, че съм висока не ме притеснява, даже си мисля, че е един вид предимство. Много обичам обувки на поне 8-10 сантиметров ток. Затова и за бала си избрах на 10см. и станах около 2 метра висока. Момчетата не се притесняват от ръста ми да ме канят на танц. Дори по-ниските искаха да се снимаме и танцуваме.

Абитуриентската ми вечер започна в 17 часа и завърши около 7 сутринта на следващия ден. Най-весело беше в дискотеката, където се събрах и с приятелите ми. Много, ама много хубаво ми беше и в ресторанта със съучениците ми.

Още не съм се възстановила! Това си личи и по гласа ми! Прегракнах от броене „1,2,3,4 . . . 12”, но започваме с девическия национален отбор усилена подготовка в Пловдив за Световното първенство в Мексико.

Относно свинския грип в Мексико ни казаха, че е малко преувеличено, че тази епидемия не е толкова страшна. Притеснява ме часовата разлика и времето за адаптиране там. Шампионата започва на 16юли, а ние заминаваме още на 9-ти.

Все още нямам никаква идея къде ще играя следващия сезон. Не сме говори с мениджъра ми, чакам оферти, но сигурно след Световното ще се решава. Последната година ми беше много добре, с много добър отбор и момичета, а това е най-важното.

Пожелавам си да успея да запиша университет със специалност моден дизайн и да спечеля много медали и първенства. Първо трябва да се явя на матури, знам за един университет за дизайн в Милано. Това ми се отдава и от малка ми е слабост. Имам няколко мои скици на женски дрехи и винаги, когато имам време си рисувам самичка.