Елена Колева от дълги години е основен играч в женския ни национален отбор по волейбол. За нея обаче пропуснатият шанс да играем на Световното в Япония е много повече – лиши я от възможността да усети наистина какво е Мондиал.

Ето какво сподели тя пред Гонг, след като България се сбогува с втори пропуснат шампионат на планетата:

Моментът е много тежък. Очаквахме да се класираме, но за съжаление фактите се, че не успяхме. Не успяхме да се преборим със съперници, с които би трябвало да можем. Във важните решаващи моменти нещо все ставаше, което ни попречваше да спечелим гейма.

Лично според мен в Конелиано сме по-добре организирани, отколкото в Кайсери. Тук в Италия показваме цялостно по-добра игра и повече от малките недоразумения. Аз лично не чувствам умора, защото знаем за какво сме тук. Както обичам да цитирам една моя бивша китайска треньорка Ланг Пинг: „Умората е само в главите ви, Вие не сте изморени”.

Лично аз много си вярвах преди втория мач. Относно първия с Чехия – след първия гейм те смениха тактиката си и не можахме да се справим с Матушкова. Сега Беларус нищо не промени, в четвъртия гейм имахме 5 точки преднина, мислехме едва ли не за тайбрека, но . . .Не, че не си вярваме, просто това е психологически момент според мен.

От 2002 година тимът ни не е ходил на Световно. Тогава бях доста млада и доста се радвах и подкрепях тима. Сега пак пропускаме Световно и знам, че и се надявам момичетата след нас да успеят, защото мястото на България е там! Относно мен вече са фантазии да мисля за Мондиала след Япония. Вярвам, че България ще бъде на Световно с или без мен, все тая. Важното е да бъдем там.

Мачът ни с Италия е мач на честта. И за тях, и за нас няма значение. Важното е да оставим впечатление. Аз като играеща в Италия ще държа да се представим добре независимо, дали бием или не. Важното е да играем добре. Тази среща ще е добра реклама за всички момичета да покажат максимално това, което могат.

Честно казано още не съм мислила нито за Евро 2009, нито за почивката, която ни очаква. Мисля само за мача с Италия, пък после за другите неща.

След толкова много загуби трябва да съберем страшно много злоба, за да направим нещо на Европейското първенство!