Президентът на волейболната ни федерация Данчо Лазаров сподели пред Гонг, че според него кандидатурата на Силвано Пранди е най-подходяща за старши треньор на националния ни тим-мъже.

Босът разкри, че се предлага договор за две години, като Пранди няма да прекъсне дългосрочната си договорка с италианския Кунео.

„Не е необходимо да ангажираме националния треньор целогодишно. Смятам дори, че клубният му ангажимент ще е от полза за представителния ни състав. Радвам се, че постигнахме споразумение по финансовия въпрос. Сумата, която няма да Ви разкрия, удовлетвори очаквания и на двете страни. Пранди идва в България с помощник и кондиционен треньор - те са част от екипа му. Договорили сме и български помощници, които ще уточним впоследствие. Може би двама” - сподели Лазаров специално за Гонг.

„Финансовият въпрос не е маловажен, но основната цел на федерацията ни беше, да намерим подходящия човек от гледна точка на това, че отборът се състои от млади момчета, които тепърва трябва да се развиват. Докато водихме разговорите и с другите кандидати, финансовата част беше оставена на втори план” - добави още президентът на волейболната ни централа.

„Мисля, че сумата, за която говорим, е по силата на федерацията. Пранди, държи да е и треньор на Кунео, но от деня, в който изиграе последния си мач в Кунео от следващия ден той е на разположение на БФВ до последния възможен ден, когато нашият национален отбор ще има участия в международни събития, а това е Европейското първенство в Турция през 2009 година. А и не е задължително изискване селекционерът да е свободен и да работи само за нас, но това е един добър компромис и за двете страни” – разкри още пред Гонг Данчо Лазаров.

„Виждал съм го до игралното поле по време на мачове, но от личен контакт той остави в мен много приятни впечатления – от широката му култура, от познаването на волейбола, от стратегията” – каза шефът на волейболната федерация.

„Пранди е изключително подходяща кандидатура за треньор на българския национален отбор” – завърши Данчо Лазаров.