Решението дали 38-годишният Ришат Гилязутдинов ще е новият национален треньор на волейболистките ни ще стане ясно в Сряда вечерта, научи Гонг. Фаворитът за заместник на Драган Нешич тази сутрин е изпратил е-майл до Българската федерация по волейбол, в който обяснява, че ръководството на клуба му Динамо (Казан) ще се събере утре привечер и ще реши дали да му разреши да се раздвои като поеме и този пост.

“Той е фаворит за поста. Изпратил ни е тази сутрин е-майл с благодарности, че сме му предложили да поеме женския ни национален отбор, но иска още време. Трябва да получи окончателно решение от ръководството на клубния си тим. В е-мейла пише, че в сряда вечерта ще бъде взето окончателното решение“ обяви пред Гонг президентът на БФВолейбол инж.Данчо Лазаров.

Самият специалист роден в Алма Ата Ришат Гилязутдинов е готов да работи за България, но не се знае още дали от високобюджетния Динамо (Казан) ще се съгласят защото имат големи цели и надежди както за този сезон, а догодина ще участват и в Шампионската лига. Гилязутдинов е роден на 31 октомври 1972 години, играл е в ЦСКА Азамат, Казахстан, а като треньор е бил в Липецк, Уралочка и от 2009-та води Динамо (Казан). На национално ниво е бил старши треньор на юношеската, младежката и женската селекция на Русия. Сред постиженията му има титли от Централно-Азиатските игри, четалото място в Русия, бронз от Европейското за младежи, бронз от Гран-При турнира през 2009-та и Купа на Русия за 2010-та.

По-рано пък в “Спорт Експрес” излезе информацията, че Руският специалист се е съгласил да поеме женския ни национален отбор. “Ако от клуба ми позволят, ще започна работа с България още през юни, когато женския национален отбор на страната стартира участието си в Евролигата. Окончателното решение обаче ще зависи от ръководството на Динамо", коментира Гилязутдинов в родината си.


38-годишният треньор получи предложение за 2-годишен договор от президента на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров, който лично пътува до Русия, за да разговаря с младия специалист. На този етап обаче шансовете Гилязутдинов да поеме женския национален отбор на България по волейбол са 50:50. "Има още няколко седмици, за да решим този въпрос. Шансовете са 50:50. За клуба винаги е минус по-дългото отсъствие на старши треньора. От друга страна на Гилязутдинов се предоставя възможност да води сериозен европейски национален отбор, което също не можем да не отчетем", заяви директорът на казанския клуб Сегрей Чернишов.