Двамата български волейболисти в руския тим Локомотив Изумруд (Екатеринбург) Христо Цветанов и Тодор Алексиев ще закъснеят за сбора на националния отбор, научи Гонг. Силвано Пранди събира избраниците си за Световната лига на 3 май във Варна, като от 4-ти стартират тренировките. Центърът и посрещачът обаче имат мачове в руското първенство до 9 май и седмица след това могат да се присъединят към представителната селекция. Това прави закъснението им около 13 дни. Още по-сериозно може да се окаже забавянето на националното ни либеро Теодор Салпаров, който с Динамо Москва на 1 и 2 май в Лодц е част от отложената финална четворка на Шампионската лига, а има шанс да е на финал и в руската Суперлига, след като стана първи ½-финалист.

„Последният ни турнир в Русия свършва на 9 май и след това се прибираме. Ще закъснеем! По вестниците се пишеше, че само някои състезатели ще имат такъв проблем, но и ние ще закъснеем! Четох в интернет, че само тези в Италия ще бъдат задържани и ще играят, а за другите не се интересуват. За съжаление и тук в Русия има състезатели, които не знам дали им влизат в сметките. След като свършим с Алексиев с мачовете на 9 май, предполагам, че до една седмица ще се върнем и присъединим. Надявам се всичко да бъде наред. Относно Теди Салпаров, ако се класира с Динамо Москва за финалите, а и с финалите на Шампионската лига, не знам, но мисля, че ще се прибере след нас” сподели Христо Цветанов пред Гонг от Екатеринбург.

Ето още какво каза националът в края на сезона в Русия, където в момента играе плей-аут, но Локомотив Изумруд е на път да изпадне във Висшата лига:

Добре съм, жив и здрав в Екатеринбург. За съжаление от волейболна страна нещата не са добре. Играем плей-аут, вече минаха два турнира и за съжаление сме на такова место, на което изпадаме. За съжаление е на път това да стане, но просто се вижда кои отбори имат възможности и разполагат с добри състезатели. И към момента ние и последния тим на Тюмен сме с най-слабите играчи.

Наистина добре стартирахме сезона, имахме добри резултати и мачове, но към края на месец ноември основният ни диагонал Герасимов претърпя контузия. Сега почти се оправи, но не е в онази си форма и не може да помогне на отбор почти с нищо. Опитва се да играе, но му трябва още време. За съжаление освен нас двамата с Тодор и споменатият Герасимов няма други волейболисти, които да могат да играят на по-силно ниво. Така стана, че играем само ние.

Тодор направи много силен сезон независимо, че клубът ни е на предпоследно място. За мен наистина игра много добре. Завърши втори в класацията по резултатност в цяла Русия! И това е достатъчно доказателство.

За съжаление резултатите, които показваме ние с Алексиев нямат нищо общо с резултатите на останалите момчета. Мога да го кажа, че в този тим няма играчи с достатъчно голямо майсторство. Заради това сме та това положение и 11-то място в класирането.

Миналата година бяхме във втората група – Висшата лига, където отборите не са по-слаби. Там се пътува и играе много повече! Вместо един по два мача. В Суперлигата отборите са наистина силни с по двама чужденци и най-добрите руски играчи. Мога да твърдя, че първите четири отбора в Русия на наистина на световно ниво.

До момента не сме говорили и не са правени разговори за следващия сезон. Всички изчакват да видят какво ще стане, дали ще изпаднем или не.

Дано с националния отбор да спечелим медал и да продължа традицията ми от 2006 година до сега да печеля отличие. Ще е много хубаво пак да бъда на почетната стълбичка. Надявам се на това, а и всичко да е нормално с националния отбор и да няма контузии. Най-важното е аз и всички от отбора да са живи и здрави. Имаме да потенциал да направим нещо голямо! Просто е нужно да имаме и късмет, това е!

Животът н Екатеринбург е напълно нормален, но зимата е много студено и за съжаление на може да се излиза. Няма друго. Справяме се!

Утре за рождения ден на Тодор Алексиев ще направим едно тихо културно мероприятие! На 21 април и след това си имаме тренировки. Утре ще се съберем за празника, но изненада за момента още не сме му подготвили.