От какво разбира всеки в България? От спорт и политика! Главните герои в ежедневието на народа са именно от тези две сфери.

Това го показва и конкурсът „Мъж на годината 2010”. За поредна година в битката до върха стигнаха политици и спортисти. Или няма, или са надолу в класирането културтрегерите, лекарите, музикантите, чалгапевците, собствениците на лъскавите коли, духовниците, учителите, бизнесмените, шоумените, хората от народа. Че дори 3 жени намериха място и глас за „Мъж на годината”. Къде са мъжете?

Ако погледнем номинираните от 4-то до 10-то място някак се успокояваме. Там отново е „Мъжът на 2009-та” Димитър Бербатов, режисьорът на „Мисия Лондон” Димитър Митовски, отец Иван от Нови хан, който помага на останали без покрив над главата си хора, звездата от сериала „Стъклен дом” Калин Врачански, но и още министри. Общо 93-ма мъже са се отличили в съзнанието на журналистите за изминаващата година.

Цветан Цветанов? Росен Плевналиев? Матей Казийски? Кой е най-мъж за 2010-та година ще определят българите до 26 ноември.

След като Пламен Константинов би Димитър Бербатов и режисьора Явор Гърдев, а миналата година Бербо срази Детелин Далаклиев и Цветан Цветанов, сега Матей Казийски ще бори двама министри в битката отново спортът да бие политиката. По рейтинг футболът, волейболът и останалите спортове са по-назад от политика в медиите - все на последните страници, винаги след централните новинарски емисии, преди или след времето. Но дали спортът не е по-интересен и по-напред във вижданията на хората?

Минути, след като Дарик радио обяви номинираните да получат уникалната сабя на 2 декември, се появиха коментари, че да си спортист в България на днешно време означава да си мазохист, а какво е да си политик – не е ли подобно? Започна се и спор кой е по-мъжествен, по-красив, по-неопетнен.

Кое е по-стойностно за хората? Атаките, точките и победите? Магистралите, незаконното строителство, регионалното развитие? Полицейските акции, сигурността, борбата с престъпността?

По отношение на Казийски, за него 2010-та донесе шампионска титла на Европа и света, както и Купа на Италия с тима му Тренто. С националната фланелка успехите бяха далеч по-малки в Световната лига и 7-о място на Световното първенство. Посрещачът обаче е в Топ 3 на анкетата, въпреки че по-рядко е пред микрофоните и обективите защото той говори рядко, но делата му говорят под формата на посрещнати топки, разигравания, атаки, точки, мачове, победи и купи. Но трябва задължително да отбележим и, че Матей не е индивидуалист, а част от отборната игра и тима, което е голям плюс. Той се отличава от отбора.

Къде са мъжете? В спорта или в политиката? Това е въпросът?