Кое  е по-ценно честта, вярата или победата? Със сигурност мнозина си задават този въпрос след като преди това са се питали не е ли по-добре волейболните ни национали да загубят от Германия, за да се разминат с Русия на ¼-финал на Европейското първенство. Играчите обаче играха, не потъпкаха смисъла на спорта, биха и сега имат предизвикателство. Момчетата ни трябва да докажат пак срещу най-силния тим на Стария континент и шампион в Световната лига, че отново успехът е възможен. Все пак България е единствената селекция сразила Сборная тази година, а и в такива решителни срещи сме продължавали като победители.

Да сте чували някога от голям спортист, че е излизал за загуба? Не! Това е в противоречие на спорта като идея и смисъл. „Спортът е да излезеш и докажеш класата и способностите си”, каза преди часове Радостин Стойчев. В неговата глава подобни вероятности дори само като хипотези, волейболистите ни да паднат нарочно, не съществуват и е недопустимо.  Колкото и да търсиш по-лесен път за краен успех, това е в разрез с всичко. Е да, Полша подобно на Бразилия поигра театър в Прага снощи, но така губи от блясъка си. Спортист е различно от актьор и статист.

Да си честен, да вярваш в смисъла на това, което работиш и да не потъпкваш името си с подобни номера е по-стойностно от всичко! Българите с спортисти, поляците повече статисти. А и волейболистите ни знаят народната приказка „Бий, за да те уважават!”.

Хубавото е, че има българи, които ценят това тяхно качество. Уважават и адмирират достойнството и честа им. Един непознат за мен човек вчера ми изпрати съобщение в социална мрежа точно по тази тема. Благодаря му, че и на мен ми припомни, че в миналото Наполеон след битката при Ватерло, изпраща кратко писмо до френския сенат със следния текст ”Загубихме всичко, спасихме честа на Франция”. Българските волейболисти пазят честа на нацията ни. А могат да спечелят битката с руснаците.