Триумфът за втора поредна година на бг Тренто в Шампионската лига - волейбол мъже, отново доказва класата и авторитета на школата ни.

Тримата златни медалисти: треньорът Радостин Стойчев, националите Матей Казийски и Цветан Соколов, ни радват и показват, че най- успешната ни спортна игра продължава да диктува европейската тактика на терена. Категоричната победа над Динамо Москва с 3:0 за златото в Лодз е численият израз на суперлативите за работата на българите в италианския тим, който с тяхното привличане се превърна в гранд вече втори сезон, като дори капитанът Владо Николов допринесе за израстването и развитието на отбора, въпреки че конкуренцията го взе.

В този ред не бива да се омаловажава присъствието на титулярното либеро от другата страна на мрежата, макар и в загубилия състав. Теодор Салпаров защитава позициите си на поста като един от най- добрите в света и като истински боец на терена бе разочарован от среброто на неговия Динамо Москва.

Важното обаче за нас в България е, че националите ни са водещи в Европа. Легионерите в представителния ни състав са повече от играещите у нас. Според стандартите и финансовите ни възможности, родното първенство е школа, в която с помощта на екс-националите израстват младите, за да тръгнат към европейските върхове.

След края на големите първенства, сега на ход е Силвано Пранди. Той е човекът, който трябва да се възползва от постиженията на националите ни във водещите клубове на Европа. Той трябва да ги подготви и убеди да играят така, както го правят за чуждестранните си състави. Професорът си знае работата, ако котка не му мине път, то медал от Световното е логичен, а дори титлата е реална цел.

Преди това лигата ще е тест за колектив и възможности на състава ни.