12 години по-късно! 12 години чакахме, но дочакахме! България ще има свои отбори на Световните първенства по волейбол и при мъжете, и при жените! Като в доброто старо време! И докато при мъжете Мондиалът е традиция и едно евентуално неучастие би било истинска трагедия, то при жените това си е успех. Последните една дузина години само националите ни играха на подобни форуми, докато дамите ги гледаха по телевизията. Сега обаче 2014-та година започна по най-добрия начин и предвещава интересна есен. Две световни квалификации и две първи места на България.

Мъжката ни селекция взе нужното - виза от квалификацията в Опава след две победи над Кипър и Холандия, и 2:3 срещу Чехия със запомнящи се моменти като 25:5 след 5 наши грешки срещу средиземноморска островна страна и 25:14 срещу "лалетата". Играчите на Камило Плачи ще бъдат част от Световното в Полша между 3 и 21 септември и битките в Гданск, Вроцлав, Бидгошч , Катовице, Лодз и Краков. Имаме надежда, че ръстовите ни момчета ще покажат пак характер и ще променят историята, която сочи следното: 2002-ра в Буенос Айрес сме 13-ти, 2006-та в Токио на почетната стълбичка с бронзовите медали и 3-то място, но преди 4 години в Италия останахме 7-ми.

В календара вече сме си отбелязали периода 23 септември – 12 октомври. Времето, в което ще стискаме палци на момичетата, които на последното Световно първенство с родно участие в Берлин през 2002 година (8 място) са били на по 10 години. След като пропуснахме Токио`2006 и Япония`2010, сега през 2014-та именно тези чаровни състезателки ще играят на Световно с градове домакини като Рим, Триест , Верона , Бари , Модена и Милано. Волейболистките ни имаха шансове през последните години да стигнат до Мондиал, но ги пропиляха като през 2010-та в Конелиано на такава квалификация не ни стигнаха силите пак срещу Чехия и Беларус. След добрите игри и натрупан опит през 2013-та, вече момичетата на Марчело Абонданца демонстрираха, че имаме сработен отбор. В Самоков националките достойно защитиха името си, победиха по категоричен начин Словакия, Чехия и Беларус. Пренебрегнаха неща, които преди не правеха. Не мрънкаха защо им е вдигната по-високо или по-далеч от мрежата топката, а отиграваха. Волейболистките ни показаха, че могат да бъдат мобилизиран, концентриран, истински отбор от класа!

Браво и успех на есен в Полша и Италия!А за финал нещо интересно – България участва за последно на Световно първенство и при мъжете, и при жените през 2002-ра, която точно като настоящата 2014-та е година на Коня. Да галопираме тогава!

2014-та като 2002-ра