Българският национален отбор по волейбол загуби с 2:3 (25:21, 21:25, 20:25, 25:21, 7:15) гейма от Италия в спор за бронзовите медали от Световната лига. Така за пети път България загуби среща за третото място, след 1994, 2004, 2006 и 2012-та година.

Момчетата на Камило Плачи не успяха да регистрират най-доброто си класиране в Световната лига, както и да си го върнат на Италия за загубата малкия финал на Олимпиадата в Лондон.

Волейболистите ни стартираха мача отлично, като спечелиха първата част с добра игра. Те обаче така и не намериха отговор на атаките на Италия в следващите два гейма, и отстъпиха, като имаха само епизодични силни моменти. В четвъртия гейм, когато трябваше да се остане в срещата, българските волейболисти отново се стегнаха, и оставиха далеч зад себе си "адзурите". В този гейм нашите момчета направиха и някои от най-хубавите си отигравания.

Тайбрекът принадлежеше изцяло на Италия, която от началото тръгна мощно, и се възползва от всяко българско колебание, за да дръпне постепенно напред с несломим аванс, който отказа родния тим, и им донесе победата.

БЪЛГАРИЯ - ИТАЛИЯ 2:3 (25:21, 21:25, 20:25, 25:21, 7:15)

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев 2, Цветан Соколов 14, Тодор Алексиев 20, Валентин Братоев 7, Виктор Йосифов 10, Светослав Гоцев 10, Тодор Скримов 1, Данаил Милушев 10, Николай Пенчев, Теодор Слапаров-либеро.

ИТАЛИЯ: Драган Травица 4, Иван Зайцев 16, Симоне Пароди 13, Лука Ветори 29, Томас Берета 3, Емануеле Бирарели 15, Матео Пиано, Салваторе Росини-либеро.

Българските лъвове останаха извън подиума, тайбрек даде бронза на Италия

източник: fivb.org

******************

Първи гейм - 25:21

България на няколко пъти взе преднина в началото, с добър блок, но Италия не позволяваше да се откъснем. Все пак първото техническо прекъсване дойде при 8:7 в полза на българските волейболисти. "Скуадра Адзура" обърна веднага след подновяването на играта, и на второто техническо прекъсване вече резултатът бе в тяхна полза - 16:14. Изравнихме до 18:18, и следващата точка отново бе за България. Последва игра точка за точка, но след 21:21 нашият тим направи четири поредни точки, за да затвори частта за 25 минути.

Втори гейм - 21:25

Италия успя да се измъкне с аванс до първото техническо на втората част, и продължи да води, възползвайки се от затрудненията на българската защита. Зайцев даде преднина от четири точки на "адзурите" за 13:9, което принуди Камило Плачи да потърси таймаут. Въпреки това, при второто техническо прекъсване, пак изоставахме с четири точки.

Италия получи шанс да затвори гейма при същия резултат от първата част, но в тяхна полза - 25:21. Българският тим имаше шанс да се върне на няколко пъти в гейма, но допусна грешки, и позволи на съперника да изравни резултата.

Българските лъвове останаха извън подиума, тайбрек даде бронза на Италия

източник: fivb.org

Трети гейм - 20:25

България пропусна няколко възможности да стигне първа до техническо прекъсване, но в крайна сметка го направи при 8:7. Точка преднина имахме и на второто техническо прекъсване, но след него последваха силни минути за Италия, и след троен блок, "адзурите" поведоха с две точки - 19:17. И тук таймаут за Плачи не помогна с нищо, и минути по-късно италианците вече бяха на сервис за спечелване на гейма при 24:20. Валентин Братоев бе блокиран при следващото разиграване, и така Италия взе втори гейм за 2:1.

Четвърти гейм - 25:21

Четвъртият гейм стартира отлично за България, и нашите момчета взеха преднина за 8:5 на първото прекъсване. Те поддържаха няколко точки аванс, но позволиха на Италия отново да се доближи на опасно разстояние, и водеха само с точка при следващото техническо прекъсване - 16:15.

След продължаването на гейма България изигра много силни минути, и поведе с пет точки. Въпреки че пропусна няколко възможности за затвори частта, но все пак успя да го направи за 25:21 и да стигне до тайбрек!

ТАЙБРЕК

В решителната част от двубоя, Италия поведе с 2:0, но Дани Милушев успя да спре серията след блокаут. Две наши грешки позволиха на "адзурите" да поведат с 4:1.

Авансът на Италия стигна до четири точки при 7:3, а след това продължи да увеличава преднината си. След ас на Травица, „адзурите“ стигнаха до геймбол, и след като българската атака излезе в аут, мачът бе техен при 15:7 в тайбрека.

Българските лъвове останаха извън подиума, тайбрек даде бронза на Италия

източник: fivb.org