Пред фантастичните над 4000 българи по трибуните родните волейболисти постигнаха тежка, но сладка победа над САЩ с 3:2 гейма (12:25, 25:16, 25:20, 12:25, 15:13).

Зала Сиърс Сентър бе озвучена с „Българи, юнаци”, обагрена в бяло, зелено и червено от хиляди трибагреника, плакати и наелектризирана от сънародниците ни живеещи отвъд Океана. В чикагското предградие Хофман Естейт, щата Илинойс се бяха събрали над 4000 българи, който не спряха да подкрепят от сърце играчите на Мартин Стоев. На знамената им се видяха надписи „Българи, юнаци”, „Берое”, „Лаута” и други. На един от плакатите имаше и лично обръщение към либерото Теодор Салпаров - „Теди, Вършец е с теб”. Местните зрители пък кротко си пиеха бири седнали и спокойно наблюдавайки играта.

Мартин Стоев направи само една промяна в стартовата шестица като на мястото на Методи Ананиев пусна Мартин Пенев. Останалите титуляри бяха Христо Цветанов, Андрей Жеков, Красимир Гайдарски, Данаил Милушев, Тодор Алексиев и либеро Теодор Салпаров. Новозеландският наставник на американците Хъг Мак Чъкън пък реши да даде почивка на титулярите си и пусна резервите от вчера. На местото на лидера Лой Бол излезе Кевин Хансън.

Началото на България бе лошо – три поредни точки на Сиън Рууни за 3:0, а при 5:0 за САЩ Стоев извади разпределителя ни Андрей Жеков и на негово място за осем разигравания влезе Иван Станев. Първите две наши точки бяха дело на Тодор Алексиев (5:1 и 6:2), Милушев откри актива си при 7:3, но първото техническо прекъсване бе при 5 точки пасив за тима ни – 8:3. постепенно американците увеличаваха актива си до 9 точки. При 11:3 Боян Йорданов смени Данаил Милушев, съперникът показа отлична защита и най-вече силен сервис, който ни пречеше да организираме нашата си игра. Второто прекъсване в частта бе при 16:7. След пет пъти достигане преднина от 9, САЩ дръпна с 10 точки (19:9 и 20:10), Йорданов се разписа в две поредни отигравания, но при осмото повеждане с 9 точки (21:12), от квадрата на резервите на линията за сервис отиде Клейтън Стенли. Европейският клубен шампион с Динамо Транс-Казан хвърли бомбастично топката и направи отлична серия, реализира ас за 24:12 и лесно американците ни взеха гейма с 25:12! Съперникът рядко грешеше за разлика от нас, но това не спря публиката да подкрепя Жеков и компания. Отново на почивката се чуха народни ритми и ансамбъл „Балкански танци” показа що е то хоро.

За първи път в мача България поведе в резултата с първата точка във втората част след грешен сервис на Салмън. Алексиев изигра добре три топки и ние бяхме водещите в резултата – 4:2. Това сякаш преобрази момчетата, те се отърсиха от напрежението и се разиграха както знаят. Чрез две атаки на Боян Йорданов и една на Христо Цветанов, България взе първото техническо прекъсване в частта при 8:4. Пенев постигна добри резултати за 9:6 и 10:7, запазихме и увеличихме аванса си до 17:9. Хъг пак реши да ни изпита с Клейтън Стенли, но този път нашите национали се справиха и поведоха с 9 точки за 20:11. Уилям Приди влезе на местото на Салмън, а Стоев отговори с двойна смяна – Жеков/Станев и Йорданов/Милушев. Без притеснение и затруднение България спечели първи гейм в Чикаго с 25:16!

Равностойно бе началото в третата част. Основна роля за аванса на тима ни имаше либерото Теодор Салпаров, който спасяваше, неспасяеми топки, взехме първото техническо прекъсване с 8:7, допуснахме изравняване при 12:12, дори отново влязохме в ролята на догонващи при 14:16. Чрез Мартин Пенев изравнихме за 16:16, а и обърнахме за 19:17. Боян Йорданов бе отличен във взаимодействието си с Жеков. Гайдарски се справи добре в създалите се ситуации. Гръцкият главен рефер Русакис и помощникът му от Бразилия Соуза нямаха какво да правят, освен само да отчитат поредната точка за България. При 20:18 за нас Клейтън пак отиде на сервис, но сгреши! Методи Ананиев се разписа за 23:20, влезе и Цветан Соколов на местото на Мартин Пенев при мрежата, това доведе до гейм-бол 24:20. Последвалото разиграване бе изпитание на защитата и посрещането, Салпаров спаси три мощни американски атаки и в крайна сметка взехме гейма с 25:20, а с това поведохме с 2:1 гейма!

Американския треньор веднага предприе ключова промяна – пусна в игра разпределител №1 Лой Бол. Това даде резултат и след няколко наши грешки, САЩ поведе с 8:4 на техническото прекъсване. При второто ни отстъпване от пет точки (5:10) Стоев взе почивка, защото успешно Бол комбинираше с Рууни, Гарнър и Лий. При 11:5 за съперника Пенев излезе за сметка на Алексиев, но прати топката в аут. След шест поредни и безответни американски точки, българският треньор постепенно започна със смените, като извади основните играчи. След две грешки на Милушев САЩ взе прекъсването при 16:6. Пак на сервис отиде резервата Клейтън Стенли и последва силна серия, гарнирана с ас за 20:7. Бившият съотборник на Боян в Олимпиакос Уилям Приди се разписа от начален удар, разликата постепенно ставаше все по-убийствена до 15 точки! Три поредни бг точки направиха резултата 23:12, но още при първия си гейм-бол съперникът затвори частта с 25:12, а с това доведе нещата до тайбрек.

В петия гейм и двата състава излязоха с най-доброто, като в това число и Методи Ананиев. С известен шанс САЩ поведе с 2:0 точки, Пенев излезе, а Алексиев влезе на игралното поле. Стоев взе прекъсване при 3:0 за противника. Успяхме да отговорим с две поредни точки. Доближихме се на точка при 4:5 след грешка от начален удар на Приди. По отличен начин изравнихме за 6:6 в тайбрека и всичко започна отначало. Бол сгреши за 7:7, а при последвалото разиграване си го върна и американците ни поведоха с 8:7 при смяната на игралните полета. Методи Ананиев изравни за 8:8. България поведе с блокада на Йорданов и Гайдарски с 9:8. Съдията отсъди антена и точка за САЩ – 9:9, това негово решение бе мощно освиркано от българите по трибуните. Напред в резултата пак излязоха домакините 10:9, но Лий сгреши – 10:10. Краси бе заменен от Милушев за сервис. При 11:10 за световния №3 пак Стенли отиде на сервис линията, като я престъпи и това бе пак равенство в точките – 11:11. Бол постигна нов аванс с добра игра и Салмън за 13:11. В драматичните минути, в наелектризираната атмосфера на Сиърс Сентър Пенев пак влезе за сервис при 12:13, след красиво разиграване, спасяване на Салпаров и завършване на точка от Мартин Пенев – 13:13. Чудото стана – мач-бол за нас 14:13. Жеков обаче получи удар дясното око, но от раз се възползвахме от шанса – 15:13 и 3:2 гейма за България срещу САЩ!

Боян Йорданов бе най-резултатен за България с 19 точки (16 атаки и 3 блокади), Мартин Пенев добави 10, а за САЩ Рууни реализира 20 точки – 15 атаки, 4 блокади и 1 ас.

Сега на националите ни предстои директно пътуване от Чикаго за Мадрид, където на 27 и 29 юни гостуват на победения на два пъти еврошампион Испания. На селекционера Мартин Стоев му остава да вземе правилното решение за 19-те волейболисти, които ще ни представят на най-големия форум – Летните олимпийски игрив Пекин през август. До неделя трябва да бъде предоставен разширеният ни олимпийски състав. Там място може да заеме по необходимост роденият на 21 март1967 година шампион с ЦСКА Иван Тасев. Смяната се налага заради неприятната контузия и наложителна операция на плеймейкъра Иван Зарев след скъсване на кръстни връзки на коляното. Така най-опитен ще се окаже в тима ни Тасев – с 4 години по-голям от селекционера.


САЩ – България (25:12, 16:25, 20:25, 25:12, 13:15)

САЩ: Хансън 4, Рууни 20, Лий 10, Милър 9, Салмън 12, Гарнър 16, Ламбълн – либеро (Бол 1, Стенли 2, Приди 1)

България: Цветанов 8, Жеков 2, Гайдарски 7, Пенев 10, Милушев 3, Алексиев 9, Салпаров – либеро (Йорданов 19, Ананиев 5, Соколов 1, Станев 1)

Зала Сиърс Сентър - 5100 зрители, 119 минути, атака 52:52, блокади 17:12, асове 7:1