Българският национален отбор по волейбол за жени победи с 3:1 гейма (25:13, 25:19, 24:26, 26:24) Словакия в първата си среща от световните квалификации, в група М.

Само първият отбор от четирите, които ще премерят сили в следващите дни в Самоков, ще намери място на Мондиала през септември.

Марчело Абонданца започна мача в състав Елица Василева и Гергана Димитрова като посрещачи, центрове Христина Русева и Страшимира Филипова, диагонал Емилия Николова, разпределител - Лора Китипова, и либеро Десислава Николова.

Наставникът предпочете да не рискува с включването на Добриана Рабаджиева, и я остави да почива в първите два гейма, които България спечели лесно, и я включи в игра чак в третия период, в който нашият състав губеше.

Първите две части от двубоя в Самоков преминаха при сравнително преимущество на България. Волейболистките ни имаха отпор до първото техническо прекъсване, което дойде след игра точка за точка, при 8:7. До втората пауза българките вече имаха добър аванс, от седем точки, който поддържаха и увеличиха до края на гейма, дошъл при 25:13.

Словакия се съпротивляваше повече във втория период, но отново българският тим водеше уверено, с няколко точки през цялото време, на техническите прекъсвания първо с три точки, а след това със седем.

Геймът приключи при 25:19, и даде шанс на момичетата на Марчело Абонданца да затворят мача чисто.

Гостите обаче показаха вече далеч по-добра игра в третата част, и успяха в опитите си да останат в мача. Те имаха аванс на първото прекъсване при 8:6 в тяхна полза, а след това дръпнаха с пет на втората пауза. Българските състезателки успяха да стопят това изоставане до две точки, и след това догонваха до последно съперника.

За първи път в мача след 20-та точка се появи и Добриана Рабаджиева, в опит на Абонданца да не губи гейма, и резултатът бе изравнен при 24:24, но словашките волейболистки успяха да затворят частта с две последни точки, за 26:24, и да пратят мача в четвърти гейм.

Четвъртата част също започна по-силно за гостите, които натрупаха преднина от няколко точки и я поддържаха до самия край, когато българките успяха да стигна до обрат и да затворят мача след 26:24.

Утре България играе с Чехия от 17:30 часа отново в "Арена Самоков", а в неделя от 17:30 е двубоят с Беларус.