България ще се изправи срещу Русия в спора за бронза на Европейското първенство по волейбол, което се провежда в Турция. Момчетата на Силвано Пранди загубиха полуфинала от Полша с 0:3 гейма, а “сборная” отстъпи с 2:3 (18-25, 22-25, 27-25, 25-15, 15-17 ) на Франция.

Това ще противопостави тимовете на България и Русия за втори път в рамките на три дни, след като в последния мач от Група F момчетата на Даниеле Баньоли надиграха с 3:0 “трикольорите” ни.

В първите два гейма волейболистите на Русия не успяха да се противопоставят на своя съперник, популярен с добрата си игра в защита. Французите взеха изцяло инициативата в началото на мача и не допуснаха противникът им да противодейства. В третата част обаче момчетата на Даниеле Баньоли се върнаха в мача и сякаш на терена се появи нов отбор, който заигра по коренно различен начин. Точно в този момент, когато французите бяха решили, че вече са на финал, съдбата им изигра лоша шега, след като се обърна в полза на Русия.

“Сборная” показа, че не случайно е стигнала до този етап на първенството, след като не допусна нито една загуба до този момент, включително и срещу България.

Всичко се реши в тайбрека, който вървеше първоначално в полза на Русия, който водеше в резултата до 13-та точка. Франция стигна до изравняване, а след това и до крайния успех, за да се поздрави с победата.

По този начин Русия изгуби възможността да спечели 13-ти златен медал от Европейски шампионат. До този момент тимът има общо 20 отличия от турнири на Стария континент, за сметка на това “петлите” имат уникалния шанс срещу Полша да завоюват за първи път титлата от европейско първенство. Същата е ситуацията и с “дружина полска”, която не е триумфирала в тази надпревара.