Българският национален отбор по волейбол стартира с трудна победа участието си на Европейското първенство по волейбол в Москва. Момчетата на Мартин Стоев се наложиха с 3:2 (24:26, 23:25, 25:12, 25:20, 15:10) гейма над Хърватия.

Соченият за аутсайдер в Група D тим успя да вземе първите две части, като се възползва от многобройните грешки на българите. След това обаче нашите се мобилизираха и успяха да обърнат хърватите от 0:2 до 3:2.

След близо два часа и половина игра в зала „Олимпийска” в руската столица, българите се поздравиха с победата.

Момчетата на Радован Малевич започнаха срещата по-убедително от волейболистите ни. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за момчетата на Стоев, за сметка на това при втората пауза хърватите вечв водеха с 16:15. Съперниците на Пламен Константинов и компания успяха да задържат преднината си, а с това и да вземат гейма след 26:24.

Вторият гейм започна с игра точка за точка, като почти през цялото време момчетата на Малевич поддържаха крехката си преднина от 1-3 точки разлика, за да се поздравят с 25:23 накрая.

След поредица от грешки и неубедителна игра волейболистите ни показаха хъс, с който могат да стигнат до последния етап на европейското, едва в третия гейм. Българите разбиха хърватите и спечелиха първата си част на шампионата с 25:12. В основата на отличното представяне в тази част бяха Боян Йорданов, Пламен Константинов и Евгени Иванов.

Съперниците ни опитаха да се върнат в мача в четвъртия гейм, но българите дръпнаха още в началото и не допуснаха изненада, въпреки че разликата намаляваше в някои моменти. Така "трикольорите" взеха и четвъртата част с 25:20.

В тайбрека нещата се развиха благоприятно за родните волейболисти, като спечелиха частта с 15:10 точки и съответно мача с 3:2 гейма. Най-резултатен при успеха бе Боян Йорданов с 21 точки, Матей Казийски 17, Пламен Константинов 12, Красимир Гайдарски 11.

Любопитното е, че по време на паузите в залата звучеше и българската песен от миналогодишното издание на Евровизия Let me cry на Мариана Попова.

Стартови състави:
България: Евгени Иванов, Андрей Жеков, Красимир Гайдарски, Матей Казийски, Боян Йорданов, Пламен Константинов, Теодор Салпаров – либеро;

Хърватия: Игор Омрцен, Драган Пулич, Тони Ковачевич, Инослав
Крнич, Томислав Чошкович, Марио Желич, Желко Ноич-либеро

Следващият мач на България е на 8 септември (събота) срещу тима на Финландия. Срещата е от 14.00 часа наше време.