Българските волейболни национали попаднаха в група с Русия, Германия и Япония за Световна лига 2011 година. Първите две седмици нашите са домакини, след това три поредни уикенда – гости и шестата седмица – домакини на Сборная.

На жребия теглен в Лозана, родните играчи попаднаха в поток Б, като имаше вариант немците да бъдат заменени от олимпийския шампион САЩ, но до такава рокада не се стигна. Вицепрезидентът на Българска федерация по волейбол Иван Тодоров съобщи пред Гонг от конгреса на Международната централа (FIVB), че Германия запазва мястото си в нашата група.

Представителят на немската федерация в Лозана Гюнтер Хамел веднага коментира: „Ние сме в една група с два от четирите най-добрите европейски отбори. Би било много трудно да се класираме за втората фаза на лигата. Русия е фаворит за титлата, а България също има класа да продължи напред. Това, че сме в такава група, обаче е добре за нас, защото ще имаме мачове на високо ниво, които ще ни подготвят за изпълнение на целта - 2012 година и олимпийските квалификации”.

Националният треньор на Германия Раул Лозано заяви от далечната Аржентина: „От спортна гледна точка е много трудна група - и трите отбора са от Топ 8 на завършилото Световно първенство. Но ние пък едва за втора година поред ще мерим сили в Световната лига. За зрителите обаче особено в България и Русия ще бъде много интересно. Японците имат напълно различен стил на игра. Ние ще се опитаме да бъдем достоен съперник и да натрупаме възможна най-голям опит.”

Световната лига ще стартира в последната седмица на месец май 2011 година, а финалната осмица ще бъде в Полша от 6 до 10 юли. По новата схема двата най-добри тима от първоначалните четири групи, сформират два потока от по 4 селекции в Сопот и Гданск, а победителите от тях отиват на ½-финалите. Финалът на Световната лига догодина ще бъде на 10 юли в Гданск. Любопитно е, че световните вицешампиони от Куба няма да играят в Хавана заради ремонт на залата там.

Групите от Световна лига по волейбол – мъже 2011 година:

Група А: Бразилия, Полша, САЩ и Пуерто Рико;

Група Б: Русия, България, Германия и Япония;

Група Ц: Сърбия, Аржентина, Финландия и Египет;

Група Д: Куба, Италия, Франция и Южна Корея.