България допусна трета загуба в Световна лига 2009. Волейболните ни национали се дадоха на Япония с 1:3 гейма (16:25, 25:14, 24:26, 21:25), като това бе първи успех за момчетата от Страната на изгряващото слънце от 2003 година насам над нашите играчи.

След лош първи гейм, отличен и категоричен втори, българите бяха надиграни от тима на Уета. Трибуните бяхa необичайно по-рехави от обичайното за Варна, а куриозен момент сътвори Пламен Константинов, падайки в опит да седне. Останал разочарован и седнал в последните минути, Силвано Пранди инкасира трето поражение, с което шансовете на тима ни да играе на финалите на комерсиалния турнир в Белград намаляха, след успеха на Русия над Куба с 3:2 гейма. Българите сега имат трудната задача да вземат максимума при последователните си гостувания в Русия и Япония, като покажат още от играта си през днешния втори гейм, който взеха с 25:14!

Силвано Пранди заложи на същите 6 както и във вчерашния мач, донесъл първата победа на тима ни под негово ръководство с 3:1 гейма. Капитан и разпределител Андрей Жеков, центрове Теодор Богданов и Красимир Гайдарски, посрещачи Матей Казийски и Методи Ананиев, диагонал Владимир Николов, Теодор Салпоров – либеро.

Уета предприе три смени в стартовата шестица, като пусна 5. Дейсуке Усами, 11. Матцумото, 12. Кота Ямамура, 13. Кунихиро Шимицу, 14.Тецуя Фузукава 18. Юта Йоенеяма, 7 Юсуке Ино – либеро.

Теодор Салпаров влезе силно в мача с перфектно отразена топка, но при пасив за 1:2. Поведохме за първи път след грешка от сервис на азиатците (3:2), а Казийски копира и пропусна началния си удар за 3:3. Методи Ананиев откри точковия си актив след като умело пусна топката в противниковото поле, изчаквайки приземяването на съперников играч при мрежата за 4:4. Владимир Николов извади от противниковата страна топка при последвалото разиграване, което обаче загубихме, но след това се разписа за 5:5. японците посрещаха добре, но и намираха празни места в нашето поле, това направи игра точка за точка (6:6), а съперника взе първото техническо прекъсване при 8:6 след две предни точки. След най-дългото разиграване от началото на срещата, не успяхме да изравним, а вече губехме със 7:9 и след това 7:10. Прекъснахме негативната си серия, като взехме 8-ма точка, на Жеков записа грешка от сервис. Шимицу намери процеп на тройната ни блокади и направи аванса на Япония 4 точки – 8:12, което накара Пранди да смени плеймейкъра, като извади Андрей Жеков и пусна Георги Братоев. Но японците ни дръпнаха с 8:14 след ас на Шимицу, след лошо отразена топка на Методи Ананиев. Тогава дойде и втората ни смяна – Мечката излезе и на полето се появи Тодор Алексиев. Нова наша подарена точка бе писана в актива на Япония – 9:15. Тройна блокада с водеща роля на Богданов донесе 11-тата бг-точка (11:15), но с 5 точки пасив влязохме на втори тайм-аут 11:16. Въпреки уникалните гимнастически и спринтьорски умения на либерото на Япония Юсуке Ино, България стигна до 12:17. резервата в първия мач, а сега титуляр Кота Ямамура направи преднината на гостите 7 точки (13:20). Жеков бе върнат в игра. Спорно бе отсъждането на словенския рефер Стегнар за 12:21, след като след атака през центъра на японец, топката излезе в аут, но той свири вътре. 9 точки падахме при 13:22, когато най-накрая гостите сгрешиха сервис (14:22), но и ние не отстъпвахме по пропуски в този елемент – Богданов сервира в мрежата (14:23). За секунди на полето се появи Такааки Томимацу , а Гайдарски се разписа за 16:23. Първият гейм-бол за Япония бе при 16:24, а сервис на Шиницу и контра на негов съотборник донесе загуба на първия гейм за България след 16:25 за 24 минути игра.

След негативното развитие на първия гейм за нас, Силвано Пранди предприе две смени в състава за началото на втората част – официален дебют на Мирослав Градинаров и поява на Христо Цветанов на местото на Теодор Богданов. България не успя да намери водещата си функция и постоянно отстъпваше в резултата. Първа точка Градинаров реализира за 1:4. Жеков бе отличен на блокада за 2:4, а японска грешка направи 3:4. До равенство не се стигна след страшно остра атака на Шимицу за 3:5, а веднага след това същият записа точка директно от начален удар. Техническото прекъсване бе отново при пасив на нашите от 3 точки – 5:8. Все пак с повечко дух изравнихме 8:8, чрез Казийски за 9:9 и негови два поредни аса за 11:9. Наставникът на Япония Уета взе прекъсване след този обрат.

На прекъсването Пламен Константинов падна! Гибона не уцели стола си при опит да седне. Капитанът на България бе извикан от Dj Теи Джорджо, получи бурни аплодисменти от публиката, след такива за Радо Стойчев. След първото си повикване, гласът на варненската публика, накара Мъжа на годината да стане и поздрави почитателите си, но тъй като седалките в зала Конгресна са смъкващи се, Пламен не съобрази и вместо да седне, падна. Заради ръста му, обаче това остана незабелязано за голяма част от хората.

Със силен сервис и добра блокада Жеков и компания дръпнаха с 14:9! За първи път в двата мача, родните национали имаха аванс от 6 точки при второто прекъсване – 16:10! А преднината ни постепенно се увеличаваше: 17:10, 18:11, след това 19:11. Страхотно пускани припомни Жеков за 20:12. Плеймейкърът ни даде късо на Цветанов и той записа 21:13. Смяна веднага направи Уета , като даде шанс на №2 Юта Абе. Мацумото сбърка сервис за 23:14. Гайдарски с блокада даде първи шанс на нашите да вземат частта – 24:14., а грешка на Япония затвори гейма 25:14 точки за 21 минути. Така България не само изравни за 1:1 гейма, но и показа как може да бие азиатския си съперник.

За първи път наша бе първата точка в гейм срещу тима на Уета – 1:0 дело на Градинаров. Чрез Казийски дори поведохме с 3:0. Жеков пак пусна, след като Цветанов излъга японците за 4:0. Добра серия направиха противниците до 5:4. Миро Градинаров със самочувствие силно постигна точка за 8:5. от втора линия се разписа Казийски за 10:8. След равенството 10:10, пък не се дадохме 11:10. В последвалия спор точка за точка, публиката бурно подкрепяше играчите с „Българи, юнаци”. Блокада на завършилия в първия мач с 8 точки Гайдарски направи резултата на светлинното табло 14:11. Салпаров отрази мощен сервис на японец, а Казийски завърши за 15:12. Владо Николов от втори опит взе 16-тата точка за България в третия гейм, след като надигра трима свои бивши съотборници в Торе Ероуз преди години. На почивката водихме с три точки 16:13. До изравняване не се стигна след грешка на противник – 17:15, но след това Пранди се наложи да взима почивка при 17:17. Цветанов се разписа за 18:17. Отново имаше равенство за 18:18, но след това се наложи да бъдем догонващи след ас на Фукузава – 18:19. Градинаров затрудни с атаката си японците, които сбъркаха за 19:19. при 19:20 влезе за първи път и в двата дни №10 Такашиса Отаке, но Владо набързо направи 20:20. Шимицу обаче извезе тимът от Страната на изгряващото слънце с две точки напред – 20:22 след добра така през родната блокада. С кречетала и не само публиката приветства родното изравняване за 22:22. при дошлата 23-та точка за Япония, Уета направи смяна, пускайки за две разигравания №12 Кота Ямамура, а Матей Казийски постигна 23:23. шампионът с Тренто на Европа имаше малшанс при сервис – 23:24. Владо Николов надигра очакващата го азиатска блокада за 24:24. От нашата блокада, топката излезе в аут и отново противника имаше гейм-бол – 24:25. Градинаров направи две отлични атаки които бяха отразени от японците, а при третото си нападения прати кълбото в аут, което донесе гейм за Япония – 24:26.

По време на химна на родината ни, хора от цялата страна сформираха огромен трибагреник от хартия, а на фона на химна на гостите, ръкопляскаха. По традиция в Двореца на културата и спорта имаше специална бяло-зелено-червена хореография от феновете към националите. Във ВИП-ложата отново бяха съпругите и децата на треньорите Силвано Пранди и Камило Плачи. Домакините бяха подсигурили и условията деца-инвалиди да влязат в залата и наживо да подкрепят любимците си. Треньорът на европейския клубен шампион Тренто Радостин Стойчев бе на първия ред, а малко зад него втория си мач в живота записа станалата на 11 месеца дъщеричка на Тодор Алексиев – Никол. От децата на волейболистите ни палци стискаха дъщеричката на пом.треньора Северин Димитров, на центъра Христо Цветанов. Момчетата от Б-състава бяха избрали по-горните редове, за да гледат какво правят първите 14-сет. Игри, награди и изненади имаше от генералните спонсори на БФВолейбол, като родният букмейкър Еврофутбол зарадва сръчни хора от трибуните с десетки, дори хиляди левове.

Пранди остави влезлите като резерви Градинаров и Цветанов в игра, а амбицирани от повеждането с 2:1 гейма и може би от гласовитите си загрявки, японците имаха предимство и в началото на четвъртата част. Нашите влязоха лошо в игра - 2:5, 3:6. Гайдарски получи топка от Жеков и реализира за 4:6, а Жеков постигна 5:6 след директна точка от начален удар. Тецуя Фузукава обаче не ни позволи да изравним (5:7), а прекъсването дойде при 6:8. Юта Йоенеяма направи технично точковото съотношение 7:9. Владо Николов го промени за 8:9. Миро Градинаров постигна нова своя точка 9:10. След грешката си за 1-:13, Гайдарски си върна на противника за 11:13. Отново най-добрият Шимицу се разписа за 11:15, по после атакува във филето – 12:15. На почивката отстъпвахме с 12:16, а веднага след това Фукузава направи ас – 12:17, блокада Томимацу от блок 12:18 и Цветан Соколов замени Владо Николов като диагонал, а Христо Цветанов даде мястото си на Светозар Иванов. Шимицу пак се разписа – 13:19. Първата си точка срещу Япония записа Соколов за 14:19, но веднага след това сгреши от сервис отново (14:20). Последва серия от грешки на начален удар. След свирена носена топка на японец от рефера и 16:20, Уета взе почивка, в която Dj-ят в зала Конгресна пусна хита на Миро „Губя контрол”. При пасив за България от 5 точки 17:22, Уета пусна отново Ямамура вместо Усами, а Соколов го изненада за 18:22, Томимацу сгреши атака – 19:22.

Шимицу обаче пак бе неспасяем – 19:23. Казийски донесе 20-тата точка за България и отиде на сервис, но сгреши, с което даде мач-бол за Япония и залата утихна (20:24). Соколов не се предаде и мощно реализира за 21:24. Останал седнал Пранди видя как Шимицу затвори мача с 21:25. След 25-минутен четвърти гейм Япония се радваше на 3:1 над България и първа победа в Световна лига`09.

На България предстоят две поредни гостувания – в Русия и оттам към Япония.

България – Япония 1:3 гейма (16:25, 25:14, 24:26, 21:25) пред 3350 зрители за 1,45 часа игра. 

България: Андрей Жеков 4, Теодор Богданов 1, Красимир Гайдарски 7, Матей Казийски 13, Методи Ананиев 1, Владимир Николов 11, Теодор Салпаров – либеро (Тодор Алексиев 1, Георги Братоев, Христо Цветанов 4, Мирослав Градинаров 5, Цветан Соколов 3, Светозар Иванов 1)

Япония: Дейсуке Усами 5, Матцумото 7, Кота Ямамура 3, Кунихиро Шимицу 27, Тецуя Фузукава17, Юта Йоенеяма 6, Юсуке Ино – либеро ( Такааки Томимацу 3, Юта Абе, Такашиса Отаке, Мацута).