Българска федерация волейбол и Кралската федерация на Испания по волейбол подписаха споразумение за сътрудничество. Президентът на БФВ Данчо Лазаров и испанският му колега Агустин Мартин Сантос се срещнаха в седалището на РФЕВБ в Мадрид и парафираха общото си желание да обединят усилия за развитието на волейбола в двете страни. В срещата на високо ниво участва и вицепрезидентът на БФВ Иван Тодоров.

Двете централи ще си сътрудничат по всички възможни аспекти и ще търсят синергия, според уникалното по рода си споразумение. Те се ангажират да си помагат взаимно в подготовката и развитието на състезатели по волейбол и плажен волейбол, като провеждат съвместни лагери, приятелски срещи и турнири. Освен това, ще бъде улеснен обменът на играчи, така че те да могат да преминават между клубове от двете страни по опростена процедура.

Споразумението ще улесни и обмяната на опит между треньори и съдии. Не на последно място, БФВ и РФЕВБ ще търсят обща позиция по въпроси, обсъждани в международни институции като ФИВБ и ЦЕВ, и ще се подкрепят взаимно в кампании по получаване на домакинството на различни международни форуми.

"Подписването на това споразумение е важна стъпка за засилване на отношенията между федерациите на Испания и България, които в действителност са доста активни от няколко години насам, и смятам, че това споразумение ще бъде изключително положително и за двете федерации," заяви Агустин Мартин Сантос.