Бразилия спечели за пети пореден път световната лига по волейбол побеждавайки на финала Русия с 3:1 гейма (18:25, 25:23, 28:26 и 25:22). Мачът бе пълно копие на двубоя от „българската” група на фаталния 13-и юли, който изхвърли нашия състав от полуфиналите.

След много грешки в първия гейм, който загубиха, бразилците стъпиха здраво на педалите и благодарение най-вече на големия си опит и самочувствие успяха да спечелят трофея в надпреварата.

Първият гейм бе спечелен безапелационно от Русия с 25:18 точки. Избранниците на Владимир Алекно демонстрираха стабилност, докато „кариоките” грешаха повече от обикновено. Играта вървеше равностойно до първо техническо прекъсване, което дойде при 8:7 за Бразилия. След това „Сборная” започна да трупа преднина и втората задължителна пауза бе при 16:13 в тяхна полза. Ключът към успеха в този отрязък на частта бе силният сервиз демонстриран от „братушките”. От своя страна възпитаниците на Бернардо Резенде, като че ли свалиха гарда и логично Русия затвори гейма на 18.

Втората част започна вихрено за руснаците и те набързо поведоха с 3 точки. Въпреки това не успяха да задържат преднината си и първото техническо прекъсване дойде само при 8:7 в тяхна полза. След него играчите на Алекно поведоха отново с 2 точки, но и вторият задължителен таймаут дойде само при 1 точка за тях – 16:15. Краят на гейма се превърна в истински трилър. Въпреки, че „Сборная” държеше нещата в ръцете си при 23:21 точки, бразилците показаха уникална психическа устойчивост, направиха 4 безответни точки и взеха частта.

Третият гейм бе пълно копие на втория по своя драматизъм. Играта се движеше на приливи и отливи и ако някой от двата отбора се откъснеше с 2 или 3 точки много скоро резултатът бе изравняван. Двете технически прекъсвания дойдоха при точка преднина за „кариоките” 8:7 и 16:15. Драмата дойде в края на частта – при 19:19 Семен Полтавски направи 2 аса и резултатът стана 21:19 за Русия. Тогава обаче Андре Насименто „върна жеста” и със силния си сервис и добрата игра на блок на играчите на Резенде се стигна до 21:21. След това играта тръгна точка за точка, но нервите на „селесао” се оказаха по-здрави и те взеха гейма с 28:26.

И четвъртата част се разви като предходните две – точка за точка до самия край на гейма. Първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за руснаците. След това те дръпнаха до 10:7, но Бразилия много бързо изравни, за да се оттегли с точка аванс при втората задължителна пауза. При 21:21 играчите на Резенде решиха гейма, а с това и мача – направиха три безответни точки за 24:21 и след това спокойно стигнаха до петия си пореден трофей в най-комерсиалния турнир в света на волейбола.

Най-резултатен в мача бе лидерът на руснаците Семен Полтавски с 25 точки. За Бразилия с по 17 завършиха Джиба и Андре Насименто.

„Кариоките” получиха чек от 1 млн. долара за победата си на финала, а „братушките” се утешиха с половината от тази сума.

Това е седми трофей за Бразилия в надпреварата, с което Страната на кафето се изравни с Италия по титли от Световната лига. „Кариоките” спечелиха турнира през 1993, 2001, 2003, 2004, 2005 и 2006.

Крайно класиране в Световната волейболна лига след финалния турнир в Катовице:

1. Бразилия

2. Русия

3. САЩ

4. Полша

5. БЪЛГАРИЯ

6. Франция