Президентът на Международната волейболна федерация (FIVB) Дзижонг Вей е на няколкодневно посещение в България. Шефът на централата проведе няколко срещи на високо равнище още в първите часове от своята визита. Китаецът бе приет от президента на страната Георги Първанов и получи от него почетен знак за заслуги към развитието на волейбола по света и в частност в България.

В 16.30 часа почетният гост, който е у нас по покана на президента на БФ по волейбол инж. Данчо Лазаров, откри паметна плоча на една от колоните пред централния вход на Националния стадион “Васил Левски”. Надписът ще напомня на минаващите от там за проведения през 1957 година и спечелен от България голям международен демонстративен турнир по време на 53-ата сесия на МОК в София, на която волейболът е приет като олимпийски спорт. В тогавашния отбор участват легендите Б. Гюдеров, П. Пондалов, Д. Захариев, В. Симов, Б. Мошелов, Т. Симов, П. Топалов, Ил. Асенов, В. Господинов, Т. Вутов, Н. Лечев, Я. Оташлийски, Д. Шойлев и Н. Руски.

На специалната церемония бе отчетена и 45-та годишнина от дебюта на този спорт на Олимпийски игри. Това се случва през 1964 година в Токио.

След откриването на плочата Дзижонг Вей награди редица български волейболни легенди, които са изиграли своята роля за приемането на спорта в олимпийското семейство. На церемонията присъстваха още председателят на ДАМС Весела Лечева, ген.секретар на БОК Белчо Горанов и председателят на БФВ инж. Данчо Лазаров.

“Кой заведе волейбола в Олимпийските игри? Те (Вей посочи родните волейболни легенди- бел. авт.). Волейболистите и треньорите са винаги в основата на една национална федерация. Без състезателите и наставниците няма да има нужда дори и от международна федерация. Много съм щастлив да бъда тук. Видях, че всички хора тук подкрепят волейбола, това значи, че трябва да обичаме ветераните. От тях е започнало всичко. Те окуражиха всички млади волейболисти да играят по добре. И от името на FIVB искам да благодаря на всички медии за подкрепата. В заключение искам да пожелая на българския мъжки отбор да спечели утре”, сподели Вей.

През уикенда Дзижонг Вей ще посети Варна, където ще изгледа на живо срещите на родните волейболисти от Световната лига срещу Куба. В неделя (12 юли) китайският волейболен функционер ще присъства на тържественото заседание на УС на БФВ по случай юбилея.

Малко преди откриването на почетната плоча той посети Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”, където се запозна с отличията, постигнати от редица родни спортисти.

Визитата му най-вероятно ще бъде използвана за лобиране и подкрепа от FIVB към страната ни.