„Тази зала в София - Арена Армеец е най-добрата в Европа!”, тази страхотна оценка даде на новата ни многофункционална зала в София вторият изпълнителен вицепрезидент на Международната федерация по волейбол FIVB Теофанис Цьокрис. Похвалата бе не само в присъствието на президента на световната централа Джижонг Вей, но и фаворитът за негов наследник през есента на върха на FIVB Ари Граса. Към думите на Цьокрис одобрително поклащане на глава имаше и от страна на „Героите на FIVB” Баргош Курек и Мурило Ендрес. Пред журналисти от цял свят гръцкият заместник на Вей допълни: „Финалите на Световната лига тук в София е най-добрият възможен тест за играчите и за треньорите да си сверят часовника преди Летните олимпийски игри в Лондон. Трябва обаче да кажа, че условията в Лондон няма да бъдат същите, каквито са тук. Съжалявам да го кажа, но това е истината!”.

През есента предстоят изборите за нов президент на Международната федерация по волейбол, като категоричен фаворит за наследник на Джижонг Вей от всички е сочен бразилецът Ари Граса, който сега ръководи световния плажен волейбол. Символично още в София Вей предаде щафетата на Граса, като му отстъпи думата на пресконференцията на „Героите на FIVB”. След края пък бразилецът зае специална поза за снимка – между Цветан Соколов и Бартош Купак, но стъпил на дивана, за да се доближи поне по ръст до българския и полския посланик на кампанията за популяризиране на любимия спорт преди най-големия форум в световния спорт в Лондон.

„По дефиниция във финалите на Световната волейболна лига на ФИВБ винаги се състезаваш срещу най-добрите в света, така че няма по-добър начин да си свериш часовника преди събитие като Олимпийските игри. Форумът в Лондон е апогеят в кариерата на всеки спортист и участието в него само по себе си е голяма чест”, каза бразилецът Мурило Ендрес минути след като отпадна от Топ 4 и преди да си стегне багажа.

Първият волейболен мач от мъжкия олимпийски турнир е на 29 юли в Ърлс Корт между домакина Великобритания и България. Подчертавайки важността на Олимпийските игри за популяризирането на спорта, Джижонг Вей заяви: „ФИВБ се радва много на уникалната възможност, предоставена от Международния олимпийски комитет и Лондонския организационен комитет за Олимпийските игри да участва със своята кампания.

„Героите на FIVB” на Олимпиадата в Лондон. Чрез мероприятията от кампанията ние ще представим нашия спорт и най-добрите му състезатели и така ще допринесем да се усили още повече емоцията у зрителя. Олимпийските игри са най-добрата платформа, от която да покажем спектакъла волейбол на света и дори да достигнем до нови аудитории, които все още не са се докосвали до нашия спорт. Бихме искали да им представим волейболната игра, която е огледало на високото майсторство, колективизма, честността и почтеността – качества, за които нашите Герои са истински пример.”

Сериозно и емоционално представяне пък на плажния волейбол и огромният бум по развитие и интерес към него в Африка, направи самият Граса.