Българският национален отбор по волейбол пак падна от Бразилия. На 1/2-финала от Световна лига`2013 световният №1 не ни остави никакви шансове и ни победи с 3:1 гейма (25:12, 25:17, 23:25, 25:16). За родните играчи това бе 16-то поражение от селесао и 5-то участие в исторически план в подобен мач от най-престижния комерсиален турнир на планетата. Нашите не успяха да пренапишат историята и за първи път да достигнат финал. В Мар дел Плата срещу олимпийски вицешампион тимът ни, воден от Камило Плачи бе отлично разгадан от Бернардо Резенде в първия, втория и четвъртия гейм. Успокоението ни, е че за разлика от предишните 4 1/2-финала със загуби от по 0:3, сега България успя да вземе гейм.

Така на Световна лига`2013 се стигна до повторение на олимпийските финали: шампионът от Лондон`2012 Русия ще спори с Бразилия утре от 2 часа след полунощ, а в малкия финал от 22:30 часа ние ще имаме възможност за реванш срещу бронзовия олимпийски медалист Италия. Адзурите паднаха от Сборная с 1:3 гейма в първия 1/2-финал.

Очаквано за България като титуляри започнаха Георги Братоев, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Бернардо Резенде направи една промяна в стартов състав като на мястото на Едер Карбонера от снощи заложи на Исак Сантос и обичайните Бруно Резенде, де Соуса, Рикардо Лукарели, Лукас Сааткамп, Данте Амарал и либеро Марио да Силва.

Дори и в далечна Аржентина, в града с най-голяма плажна ивица в страната от 10 мили, познат като морски и риболовен център, отново имаше българи не само на полето, но и на трибуните с родния трибагреник, макар и малцина.

Откриващата точка в мача бе за България след отиграване на Виктор Йосифов. Без страх, а спокойни, като равни съперници, българите започнаха мача. След разигравания точка за точка, Лукарели реализира ас и Бразилия поведе (5:3, 6:3 и 7:4). Последва точка на Соколов, а при първото техническо прекъсване пасивът ни бе от 2 точки (6:8).

Без шанс! България падна от Бразилия с 1:3 и ще играе за бронза с Италия

източник: fivb.org

22-годишното ново попълнение на селесао Исак Сантос атакува успешно през центъра и даде 4 точки аванс при 11:7. При 13:9 за противника Камило Плачи взе първата си почивка. Последва обаче ас на де Соуса за 14:9, а второто техническо прекъсване бе при 16:11 за селекцията на Бернардо Резенде.

Грешка на Тодор Скримов откъсна противника ни на 6 точки (11:17). Последва обаче нова успешна акция на де Соуса, атака в аут на Соколов за 11:19 и Плачи взе втория си тайм-аут. След бразилска блокада за 11:20, Данаил Милушев смени Соколов, а Валентин Братоев замени Скримов. Ас на Лукас Сааткамп ни прати на 11 точки пасив (11:22). Без проблем Бразилия стигна до 24:12 и с ас на капитана си Бруно Резенде взе частта с 25:12.

Без шанс! България падна от Бразилия с 1:3 и ще играе за бронза с Италия

източник: fivb.org

След статичният и кошмарен първи гейм, в който ние имахме 5 атака и 1 блокада срещу 13 атаки, 2 блокади и 4 аса на Бразилия, Плачи реши Валентин Братоев да остане на полето. Волейболистите ни получиха ас на Данте Амарал за начало на втората част, но и още три безответни точки, заради което при 0:4 треньорът ни се принуди да се опита да събуди националите ни с почивка. Това не подейства и при 0:5 като разпределител се появи Добромир Димитров. Първата ни точка в гейма бе на Соколов за 1:5! Блокада на Йосифов, блокада на Валентин Братоев и атака на Алексиев постигнахме до първото техническо прекъсване при 5:8. блокада на Гоцев ни доближи до 9:11, но за кратко и второто техническо прекъсване дойде при 11:16. След нови две точки за световните шампиони като разпределител се върна Георги Братоев, но след още две безответни точки Плаче пак взе почивка. Същото направи и Резенде след три поредни наши точки (14:20). Архона и Фонтелес се появиха на полето за Бразилия, която не след дълго ни дръпна с 23:16 и поведе с 2:0 гейма след 25:17. В този втори гейм ние постигнахме 9 точки от атака, 3 от блокада, а противника 13 атаки, 1 блок и 2 аса.

Без шанс! България падна от Бразилия с 1:3 и ще играе за бронза с Италия

източник: fivb.org

След по-дългата почивка между втория и третия гейм ас на капитана ни Тодор Алексиев откри третата част. Устояхме в първите разигравания, след което водени именно от Алексиев нашите се разиграха, натиснаха бразилците и за първи път в мача бяха водещи в резултата. Посрещачът ни направи две поредни точки за 8:4, след техническото прекъсването пък зрителите в Мар дел Плата видяха единична блокада на Георги Братоев за 9:4. нови две поредни точки на Алексиев ни изведоха до 11:5 и Резенде взе втората си почивка. Чрез Исак Сантос селесао ни настигна до 10:13, но последва техен сервис в аут и веднага след това ас на де Соуса (14:12). Второто техническо прекъсване бе за България при 16:13 след атака на Валентин Братоев.

Тодор Алексиев пак се разписа за 17:13, а при 18:16 Данаил Милушев пак смени Цветан Соколов. Следващото разиграване бе за Бразилия, преднината ни бе стопена на една точка (18:17) и Камило Плачи взе почивка. Светослав Гоцев запази аванса ни, но нашите не намериха начин да противодействат на де Соуса (19:18). Тогава капитанът ни по диагонала реализира, а Гоцев блокира Лукарели за 21:18. Николай Пенчев смени за кратко Алексиев. След като пак бяхме настигнати 21:20, отговорът ни бе успешна атака на Валентин Братоев. Играта на 1 точка разлика продължи, появиха се отново в противниковото поле резервите Архона и Фонтелес, но Виктор Йосифов атакува неспасяемо за 23:21. Алексиев се върна в игра при първи гейм-бол за България след сервис в мрежа на Бразилия 24:22. Плачи взе нова почивка след като изпуснахме първата си възможност (24:23). Атаката на Тодор Алексиев не бе призната след като секунди по-рано в полето на Бразилия Данте се контузи лошо при сблъсък със съотборник. Маурисио Силва Боргес го замени. Последва повторение на разиграването, Алексиев пак успешно атакува и така тимът ни взе гейма с 25:23. А това е първи спечелен гейм за България на 1/2-финал!

Без шанс! България падна от Бразилия с 1:3 и ще играе за бронза с Италия

източник: fivb.org

След като през спечеления трети гейм бяхме по-успешни в атака от селесао (15:12) и равни по асове (1:1) и грешки (7:8), в четвъртата част продължихме с равностойната си игра. Плачи реши да остави на полето Данаил Милушев вместо Соколов, като вторият ни диагонал се разписа при 1:1. След успешна нова атака на Сааткамп, Плачи взе почивка при 3:5. Акесиев и Милушев изравниха резултата, а при първото техническо прекъсване отстъпвахме със 7:8. Бразилците обаче направиха серия от 3 безответни точки (7:11) и Камило Плачи взе нов тайм-аут, след който отново последва противникова точка. Селекционерът ни смени Георги Братоев с Добромир Димитров. Титулярният ни разпределител изрази възмущението си, хвърляйки табелката, а заради реакцията му първият рефер показа жълт картон. Гоцев сгреши началния си удар, след което с блокада Бразилия взе второто техническо прекъсване при 16:9.

Милушев постигна 4-тата си точка в мача за 10:16, но олимпийските вицешампиони от Лондон`2012 нямаха проблеми и запазиха преднината си от 7 точки (11:18, 12:19, 13:20). Грешки на Милушев и Алексиев направиха резултата 13:22. Първият мач-бол за Бразилия дойде при 24:15 след отсъждане с помощта на Ястребово око. Селесао обаче затвори частта при 25:16 и взе успех с 3:1 гейма. Така България отново ще има шанс за медал – бронзов срещу Италия в малкия финал от 22:30 часа. Тимът на Резенде пък ще спори с Русия по подобие на Олимпиадата за златото.

България за трети път това лято в Лигата загуби от бразилците с 1:3 гейма, след като и в груповата фаза като гост отстъпи със същия резултат.

Без шанс! България падна от Бразилия с 1:3 и ще играе за бронза с Италия

източник: fivb.org

България: Георги Братоев 2, Светослав Гоцев 3, Виктор Йосифов 5, Тодор Алексиев 16, Тодор Скримов 1, Цветан Соколов 6, Теодор Салпаров – либеро (Данаил Милушев 5, Добромир Димитров, Николай Пенчев)

Бразилия: Бруно Резенде 2, Исак Сантос 9, Уолъс де Соуса 24, Рикардо Лукарели 15, Лукас Сааткамп 10, Данте Амарал 7, Марио да Силва – либеро (Уилямс Архона, Фелипе Маркес Фонтелес 2, Маурисио Силва Боргес 2)