Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Драгутин Балтич даде първата си пресконференция след старта на подготовката за Европейското първенство. Словенецът говори във Варна, където тима се намира на подготовка и ще играе контроли с Украйна и Турция. То отговори и на въпросите свързани с освобождаването на три от опитните състезателки и напрежението в отбора. „Мария Филипова и Дияна Ненова не бяха извикани за втория дял на подготовката. Стигнахме до този извод на база резултатите им от последните години. Имаме млади състезателки на този пост и решихме да им дадем път да участват на тях. Ева Янева като капитан на националния отбор беше повикана и не се яви на сбора. Не е питала нито мен, нито мениджъра, нито федерацията. Писаха, че е освободена до 5-ти, но това не отговаря на истината. Никоя състезателка не може да прави това, което направи тя. Дали е Янева или Цветелина Николова. Всички са еднакви и трябва да спазват правилата. Трудно е да се каже дали са бойкотирали мача с Турция на финалната четворка, но през цялата подготовка и до Европейската лига всичко беше нормално. Факт е, че срещу Турция всички бяха под нивото си. В другия мач с Чехия играха съвсем нормално, това, което се очаква от тях. Няма никакъв шанс някоя от трите да се върне за европейското първенство”, каза Балтич. Специалистите обаче припомнят, че Мария Филипова бе избирана за най-добро либеро в Евролигата две поредни години.

Балтич коментира и информациите, че решенията кои да бъдат викани и кои не, се спускат от федерацията. „Федерацията не се меси в работата ми с отбора. Имам договор, в който пише, че цялата власт е при мен. Федерацията не се меси въобще”, каза Балтич. Преди няколко седмици обаче Мария Филипова и Дияна Ненова заявиха, че треньорът им е съобщил, че федерацията е взела решение за подмладяването на отбора.

„Имаше напреженеие, но в последните 20 дни отбора функционира съвсем нормално. Сега вече може да говорим за отбор и дивиза е „Един за всички, всички за един””, каза още Балтич.

Специалистът говори и за проблемите на поста диагонал, които се отвориха заради различни травми. „Надявам се Емилия Николова да бъде говора за Европейското първенство. Също така подготвяме Таня Събкова и Мария Каракашева за този пост, ако се наложи да ги използваме. Мисля, че Каракашева ще може да играе на това място. Ще се опитаве да й дадем възможност там, но се надявам Николова да успее да преодолее една травма. Разболя се от гнойна ангина и е на антибиотици”, заяви Балтич.

Специалистът официално обяви, че капитан на националния отбор ще бъде Страшимира Филипова, след освобождаването на Ева Янева от състава.

Относно договорите между състезателките и федерацията и отношенията с медиите на волейболистките Балтич заяви: „Договорите на жените са предложени от федерацията и уреждат отношенията в и извън отбора. Няма забрана за даване интервюта, но нямат право да изказват мнение за треньора, федерацията и колежките си. Много се преекспонираха забраните. Лагерите са тежки и не може постоянно да дават интервюта”.