Легендата на женския волейбол в България Антонина Зетова прибави поредно отличие във визитката си. За първи път тя получи награда за „Най-добър треньор на месеца" в България. Селекционерът на националния отбор за жени под 18 години бе отличена в анкетата на Пресклуб "България" за месец юли, след като водения от нея отбор завоюва историческа европейска титла. 

След като емоциите отминаха, накъде гледате вие? Коя е следващата голяма цел, към която ще се стремите?

Благодарим много за признанието към мен и отбора и то в такава силна конкуренция. Наистина ние сме много щастливи от резултата, който постигнехме. Не само заради самия резултат, а заради радостта, която донесохме на България. Мисля, че много дълго време не сме изпитвали такива силни емоции и такава голяма радост и адреналин. Имаме нужда от тези емоции за волейболното движение като цяло. Това е титла, която е много важна за всички нас. Но тя остава в миналото. Ние гледаме вече напред. Следват първенсвата в клубовете – жени и старша възраст, където този период е много важен как всяко едно от момичетата ще интерпретатира. Искам момичетата да бъдат мотивирани и да знаят, че трябва да се развиват. Видяхме на Европейското първенство при момичетата под 18 години, сега и под 20 години, че нивото се променя и ние трябва да сме в крак с останалите отбори, защото ни очаква едно много тежко Световно първенство догодина, където за пръв път ще срещнем с отбори и от Азия и Америка. Отбори, които не познаваме, но знаем, че традиционно играят добър волейбол. Надявам се, че следващата година, като се съберем за подготовка, да имаме същата мотивация и глад, каквито имахме и на това Европейско първенство.

Всички момичета ли ще останат в отбора догодина или към тях ще се присъединят и други?

Знаете, че националният отбор е динамичен процес. Запазено място там няма. Всичко зависи от това как момичетата ще се представят през сезона, до колко ще израснат и как ще надградят нивото, което имат в момента. Предполагам, че ядрото ще остане в същия вариант.

Ние не можем да варираме толкова във времето. Зависи кога ще се играе Световното. Ние винаги се съобразяваме с това – когато е датата на първенството. Но предполагам, че както и тази година, на нас нищо не ни е липсвало откъм контроли и подготовка. Ние не можем да се оплачем от условията и подготовката, които ни предостави федерацията. Имахме три контроли с Италия и три контроли с Испания. Всичко много зависи от това, кога ще завърши първенството и кога ще се проведе Световното първенство. Ние не можем да варираме много във времето. Предполагам, че както и тази година. Нищо не ни е липсвало откъм подготвителен процес и контроли.

Част от момичета взеха участие в женското първенство през миналата година, а вие също сте треньор в един от отборите от Национална DEMAX+ лига. Това помогна ли за израстването на момичетата за 1 година и на вас като национален треньор?

 За мен е много важно да играят в женските отбори. Първо, защото там волейболът е много по-динамичен, трябва да се правят по-малко грешки и има много по-качестевни мачове. Това, което говорих с федерация, когато ми предложиха да поема отбора, който беше осми на Европейското миналата година, и аз като наблюдавах играта им, за мен беше важно да направим преход от девическия към женски волейбол. Това беше основата на подготовката. Момичетата тренираха като жени, има изискавния като за жени. Смятам, че и системата, която поставихме на игра, се доближаваше много до женския волейбол. Даже мога да кажа, че ние играехме най-женския волейбол от всички останали отбори на Европейското. Като казвам „женски волейбол", това означава да има дистрибуция в атаката, играхме много през центъра, използвахме много нашите центрове, играхме бързо в двата края на мрежата. Това са неща, които се наблюдават повече в женския волейбол. Този преход, който за изненада, дори за моя изненада се получи, той естествено се получи, защото вече имахме момичета, които играеха в женските отбори и имаха опит. Наистина помогна да организираме този стил на игра.

В този ред на мисли, какво ще си пожелаете за новия сезон? Какво ще пожелаете на треньорите и на момичетата?

Аз много се радвам, защото всички момичета, които са тук, те вече са в женските отбори в собствените си клубове. С влизането на ЦПВК в Демакс лигата, момичета като Калина Венева, Стефани Дянкова, Деница Ангелова, ще имат много по-голям опит и ще играят мачове на високо ниво, което ще е много полезно за тяхното израстване. Всички момичета с много малки изключения, например момичетата от Марица, които нямат да вземат участие в женския отбор, вече ще имат този опит и това ще бъде след това от голям плюс за националния отбор.

Как стана подбора за националния отбор и имаше ли намеса отвън?

На мен никой не може да ми казва кой да взема в отбора и кой не.

Какви примери давате на момичетата?

За мен всимчки момичета са под един знаменател. Има лидери, към които има по-големи изисквания, но като цяло, когато става дума за всеотдайтост по време на тренировка или за преодоляване на трудности, всички са заедно.