20-годишният Алекс Грозданов е един от младите волейболисти в мъжкия национален отбор на България. Той даде интервю за официалния сайт на БФВолейбол, в което говори за социалната изолация, бъдещето си и подготовката с националния тим.
 

- Къде прекарахте изолацията и как ви се отрази дългата почивка?

- Като цяло добре. Имах доста време да отделя на семейство. В началото прекарах тежък месец в Италия. Бях абсолютно сам в един апартамент. Единствено бях късметлия, че имах съсед от моя отбор, който е симпатичен човек и си прекарвахме времето заедно. Много е тежко, когато не знаеш какво се случва и кога ще успееш да видиш близките си. Изобщо, че това може да стане в близките месеци.

Антон Узунов
10 снимки


- Това повлия ли ви по някакъв начин психически?

- Повлия силно казано. Имаше лека депресия, но всичко бе в рамките на нормалното. След това се прибрах в България. Последва нова 14-дневна карантина вкъщи. Но за радост, вече бях в семейна обстановка с близките ми. Обгрижваха ме и се чувствах много добре.

- Какво беше първото, което поискахте да вкусите на родна земя?

- Палачинките на моята майка. Това е любимото ми ястие. А второто бе баницата на баба ми, която тя специално бе приготвила и изпратила за мен. Бях доста щастлив, че успях да прекарам плътно две седмици с тях, защото рядко ми се отдава. Направих и реконструкция на нашия дом, която планирах отдавна, но нямах възможност досега. Отделих време и на приятелите ми, които са ми доста скъпи. Успяхме да се позабавляваме и да забравя този един месец самотна изолация в Италия.


- След като свърши карантината, нещо по-интересно случи ли ви се?

- Празнувах рождения ми ден с два месеца закъснение. Защото се падна в Италия и го отбелязах сам. Благодарение на приятелите ми се получи доста добро празненство. Също така успях да отскоча за няколко дни до родното Черноморие. Но всичко в рамките на нормалното, няма нищо щуро.

- Това означава ли, че сте умерен човек?

- Определено. Не съм от екстраваганттните. Падам си по по-спокойния начин на живот с близки и приятели. Млад човек съм и излизанията също са част от живота, но не по време на състезателна дейност.

- Доста класни играчи напуснаха италианското първенство, вие обаче продължавате там. Защо решихте да останете в Италия въпреки кризата в шампионата и намалените бюджети?

- Засега още не е напълно сигурно, че оставам. Все още имам договор с тях, но няма нищо ясно. В цяла Италия спонсорите се сменят, затварят се клубове, преминават от първа във втора дивизия и т.н. Но Италия е Италия. Смятам, че ще има една тежка година, но след това първенството ще се възстанови. Италия ще си остане една страна лидер в световния волейбол.

- А какво мислите за Русия и бихте ли отишли да играете там?

- Разбира се. От малък ми е мечта да играя в Русия. Много силно първенство и същевременно много тежко. Но с удоволствие бих играл там. Имам желание да премина през руската Суперлига и да видя как се случват нещата. Първенството е тотално различно от италианското и за мен ще бъде придобиване на ценен опит.

- Предстои двумесечен лагер с националния отбор без мачове, ще има ли мотивация?

- Мотивацията винаги я има. След първите две седмици почивка, лично за мен волейболът започва много да ми липсва. Надявам се и за публиката това да е така. Да им е въздействала тази почивка и феновете да са жадни за мачове. Да се напълнят залите, когато това е възможно и се позволява с оглед на пандемията. И силно се надявам да ги зарадваме, защото има доста промени в състава и доста млади състезатели.

- Какво мислите за това подмладяване?

- Щом младите са повикани в националния, значи имат място. Всеки волейболист по един или друг начин го е заслужил. Искам да кажа, че за момента колективът е на много високо ниво и това ще се отрази благоприятно за цялостната подготовка. Има голямо настроение. Винаги с усмивка започваме всяка тренировка. Прекарваме заедно доста време извън тренировъчния процес, което също е доста положително.

- Вашето мнение за треньорския тандем Силвано Пранди - Николай Желязков?

- Двама големи специалисти и утвърдени имена във волейбола. Смятам, че този тандем е добър избор и ще бъде много позитивна работата. Щастлив съм, че мога да работя с тях. Особено с Ники Желязков, който е играл на същия пост като мен - централен блокировач и смятам, че ще мога да науча много от него.