Старши треньорът на националния отбор по волейбол при жените Марчело Абонданца подписа с БФВ договор за 4 години. По изрично негово желание помощници в щаба му ще са Димо Тонев, като помощник треньор и Иван Брагани, като кондиционен треньор. Те ще бъдат ангажирани през цялата година, а отделно към щаба за през лятото ще се присъедини и скаутменът Микеле Фани, информира официалният сайт на Българската федерация по волейбол.

Един от основните ангажименти на Абонданца е да унифицира методиката на подготовката на цялото женско направление в България - деца, кадетки, девойки младша и старша възраст, и жени на всички представителни и национални отбори. Привлеченият, вече доказан, кондиционен треньор Иван Брагани ще работи само с волейболистки, като ще обучава и български специалисти, които да подпомагат родните клубове по женски волейбол. Брагани ще наблюдава и следи физическото състояние на българските състезателки.

По време на срещата бе обсъдена подготовката на женския национален отбор, като основните приоритети на отбора са участието във финалите на Европейската лига, Европейското първенство и турнира Гран При. Фактът, че последната фаза на Гран При е много близо до началните дати на Европейското първенство изисква необходимостта от евентуално спестяване на силите на определени състезателки, които да подпомогнат доброто представяне на Европейското първенство.

Старши треньорът Марчело Абонданца допълни, че щабът ще работи с разширен състав от 22-24 момичета, които ще бъдат разпределени в отделните етапи от подготовката и различните мачове, в зависимост от необходимостта от определени състезателки. Заради многобройните турнири през този сезон треньорите ще подготвят за всеки един турнир различни състезателки, което е една своеобразна гаранция, както за добра подготовка, така и за добри резултати.

От щаба изразиха въодушевлението си, че женският национален отбор успя да достигне до участие в най-престижните волейболни турнири в женското направление. Въпреки предстоящия тежък сезон Марчело Абонданца изрази вярата си в състезателките и определи предстоящите турнири както като голямо предизвикателство,така и като една прекрасна възможност за бързото развитие на младите състезателки, които за пръв път ще участват в такива силни турнири.

Помощник треньорът Димо Тонев изрази радостта си от изградената работна атмосфера в отбора, която допълнително мотивира състезателките.Той добави, че щабът е подбрал най-добрите български волейболистки, но вратите на националния отбор са отворени за всяка едно момиче, което има желание за развитие и работа на 100%.

”Харесва ми София, харесва ми, че българите имат желание за забавление, харесва ми и хубавото българско червено вино. Изключително доволен съм и от начина, по който БФВ, медиите и феновете на волейбола ме приеха и се отнасят към мен. Вярвам в този отбор, той има голямо бъдеще и съм сигурен, че ще постигнем добри резултати. ” - заяви старши-треньорът Марчело Абонданца.