„Това, което показаха двете контроли със Сърбия е ,че още нямаме навика да държим добър ритъм когато играем с отбори от висока класа. Вярвам, че Гран При е добра възможност, където да успеем да изградим манталитет на отбор, който може да играе със силните тимове!”, каза пред Гонг старши треньорът на женския ни национален отбор по волейбол преди отпътуването за Китай и първото участие на селекцията ни на Гран При. Италианецът доста по-реалистично се изказа за онова, което предстои на момичетата, докато те се прицелиха към победите над Куба и участие на финалите.

„Този турнир е първата възможност от 2 години насам да видим отбора ни в пълен състав заради досегашни контузии и размествания по постовете! До сега нямахме възможност в 12-те да имаме възможно най-силните състезателки, с които разполага България”, допълни Абонданца и продължи: „Високата задача, която трябва да си поставим за Гран При е отборът ни да израства. Ще се борим за победа във всеки мач. Трябва да сме наясно и със силата на съперниците. Отиваме да играем мач за мач, търсейки победата във всяка среща. Ще преценяваме след всеки турнир къде сме и каква е възможността да се класираме за финалите. Всички европейски отбори, които се класират за финалната 6-ца на Гран При, ще имат много трудности да изиграят добро Евро`2013. Но каквото и да става, ако имаме възможност да се класираме за финалите на Гран При, ще го направим. За съжаление сме единственият отбор, който има такава трудна програма за пътувания тази година в тази надпревара. Ще бъде едно голямо натоварване както физически, така и психическо. Ще трябва да успеем в много кратки периоди да възстановяваме момичетата”.

Марчело Абонданца коментира и евентуално завръщане на бившия ни капитан Ева Янева в тима: „Ако тя се намира в добро физическо състояние, бих я повикал за Европейското през септември. Но мисля, че след 8 месеца, в които не тренира и след като при последната ни среща не можеше да изпъне добре лакътя си, ще е трудно да влезе във форма и да бъде в добро кондиционно състояние за шампионата. Повтарям, че националният отбор на България по волейбол за жени е отворен за

всички, които имат желание да работят и да се представят добре. Предварително не затваряме вратата за никого, който иска да дойде и да играе за България”.