Близо три денонощия или 66 часа, или 4000 минути, или 238 000 секунди ще прекарат волейболните ни национали във въздуха при околосветското си пътуване за предстоящите четири мача от Световна лига 2007 в Аржентина и Китай.

„Това е чарът на Световната лига – за хубаво или за лошо играеш на четири континента. Свикнали сме с подобни преходи. Няма време за разаклиматизиция” сподели в петък пред Гонг президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров.

С голяма доза успокоителни и специални хапчета ще трябва да се зареди докторът на тима ни Енчо Стоянов с оглед на страха и притеснението на част от състава ни от пътувания със самолети.

Утре в ранния следобед националите ни ще отпътуват за Париж, след тричасов първи полет, от френската столица тимът ни ще вземе късно вечерта самолета за Буенос Айрес. Прекосявайки Атлантическия океан след 14 часов полет, играчите ще кацнат в Аржентина рано сутринта местно време. Но с това не свършва първото пътуване – от столицата до Сан Хуан, където са двата мача на 9 и 10 юни за 600 км. отборът ще прекара още 120 минути сред облаците, за да може към 10 часа да се настани в хотела си.

Така, след като тръгнат от София на 5 юни в 14:45 часа бронзовите ни медалисти от Световното ще са в Сан Хуан на 7 юни в 9 часа местно време (15 часа българско време).

Сутринта след мачовете с Аржентина, волейболните ни национали предприемат втория етап от пътешествието си – на 11 юни сутринта от Сан Хуан през Буенос Айрес ще напуснат Южна Америка, отново ще се върнат до Европа с кацане в Париж, за да се насочат към Азия – първо до Пекин, за да стигнат до Ченду! Последователно без пауза и нощувка на земя, състезателите ще имат полети с продължителност съответно 2, 14, 10 и 3 часа. Общо 29 часа!!!

Така, тръгвайки от Сан Хуан на 11 юни в 9 часа, ще пристигнат в Ченду на 13 юни в 14 часа местно време, преминавайки множество часови пояси.

И след последните два мача с Китай на 16 и 17 юни от четвъртия уикенд на Световната лига тази година, на Матей Казийски и компания връщането ще бъде с малко по-различен маршрут. На 18 юни късно следобед от Ченду няма да пътуват до Пекин, а ще отлетят за два часа до Гуанджоу, от където 30 минути преди полунощ ще се качат на самолета за Париж. Този преход от Азия до Стария континент трае 13 часа, а на 19 юни в 10 сутринта френско, 11 бг. време взимат дългоочаквания полет за София. У нас те ще кацнат в 14 часа, а на следващия ден с коли към . . . Варна.

Шоуто продължава!

(Аржентина : България) + (Китай : България) = от 5 до 19 юни = 10 полета = 66 часа във въздуха = 4000 минути в облаците = ? хапчета = ? проблеми с багажа и т.н.

Ако сте се объркали от толкова много самолети, връзки, полети, облаци и километри, изход няма. За 12-те ни национали това е задължение. Има голяма опасност част от багажа на групата да се забави, остане или изгуби, но тимът ни поне според програмата няма къде да изпусне следващия полет и връзката си, само ще си повисят на доста аерогари…