Копра Пиаченца има минимално предимство пред Тренто да стане шампион на Италия още тази вечер. Тимът на Христо Златанов приема все още настоящия първенец воден от Радостин Стойчев от 21:30 часа в четвърти мач от финала на Серия А1. Пиаченца води в серията с 2:1 победи и успех довечера ще означава златни медали. Букмейкърите дават минимално предимство за домакините, докато Матей Казийски и компания са амбицирани да запазят титлата като бият и всичко да бъде решено на 17 май в пети мач.

Златанов и Пиаченца искат да реализират мечтата си да триумфират в Скудетото за първи път в историята на клуба си, защото съставът на Анжело Лоренцети никога не е стъпвал на върха. Миналата година финалът противопостави същите тези два тима, като Тренто празнува за първи път като №1 на Апенините.

Билетите отдавна свършиха, а зрителите ще бъдат пускани в залата час и половина по-рано от съображения за сигурност. Организаторите са подготвили 2500 пляскащи ръчички, като всеки ще може да подпомогне и акцията на Копра Пиаченца в помощ на пострадалите от земетресението в Абруцо

Италианската телевизия, която излъчва мачовете от Серия А1 обстойно следи какво се случва и в двата лагера. Екип изкара доста време в лагера на Стойчев в събиране на информация и впечатления, като тримата, от които взе интервюта бяха Радостин Стойчев, Матей Казийски и Никола Гръбич. Материалите ще бъдат излъчени в специалното студио преди мача от 21:30 часа довечера, като феновете останали извън залата ще могат да видят това и специално монтираната огромна видеостена на централния площад в Пиаченца

След редовния сезон в Серия А1 еврошампиона Тренто имаше по-лесна програма, като стигна до финала след шест мача, докато Пиаченца го направи в 8 срещи. На ¼-финалите Стойчев и екип отстраниха Вибо Валентиа, след това Кунео. Пътят на Златанов и компания мина през Перуджа и Лубе Банка Мачерата.

„Имахме труден сезон и това ни накара да обърнем внимание на всички видове затруднения. Важното за нас е да останем спокойни и концентрирани в този решителен мач, който ни дава шанс да станем шампиони, а не да се стигне до пети двубой. Във всеки един от нас има стимул да играе добре и както знае”, каза преди мача Христо Златанов.